back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Na čapljinski Beverly Hills stigli asfalt i kanalizacija

Tko čeka taj dočeka, moglo bi se reći za prizor koji pruža pogled na novoasfaltiranu ulicu na Gradini, uzvisini iznad Čapljine u smjeru sjeverozapada, na kojoj je niklo novo naselje. Inače, naselja ispod Gradine nisu nikakva novost, nešto istočnije postojala su najmanje još od antike, o čemu svjedoče bogati nalazi keramike. Stanovnici tog dijela grada koji bi se zbog krasnog pogleda na Čapljinu i Čapljinsko polje, mogao nazvati Beverly Hillsom, po uzoru na devedesetih godina popularnu tinejdžersku seriju, dugo su vremena čekali na rješavanje osnovnih infrastrukturnih potreba, asfaltiranje, kanalizaciju i slično. S intenziviranjem radova na izgradnji sjeverozapadnog kraka vodoopskrbnog sustava Čapljine i doslovce su gutali prašinu. Međutim, može se reći da je upravo izgradnja vodovoda ubrzala izgradnju potrebne infrastrukture o čemu Ante Maslać voditelj izgradnje vodoopskrbnog sustava Čapljine, kaže:

„To je ispala jedna jako specifična ulica u kojoj je odrađen niz stvari. Tom ulicom je prošao glavni transportni cjevovod, s velikim profilima cijevi, za opskrbu naselja u zapadnom dijelu općine. Usporedo s cjevovodom rađena je i kanalizacija koju taj dio grada nije imao. Dalje izvršili smo zamjenu azbestno-cementnih cijevi poluetilenskim, uradili rubnike…“
Cijena uređenja oko 720 metara ulice na Gradini, iznosila je oko 355.000 maraka. Voditelj izgradnje Ante Maslać ističe da je kanalizacija koštala 75.000 eura. Troškovi zamjene vodovodnih azbestno-cementnih cijevi poluetilenskim 15.000 eura. Najveći trošak 90.000 eura, bilo je asfaltiranje s oborinskom odvodnjom. Uz to postavljeni su i rubnici, te ostala infrastruktura pa je iza građevinaca ostala lijepo uređena gradska ulica s koje puca krasan pogled na Čapljinu.

Inženjer Maslać ističe da kad se raščlani investicija, vidljivo je da su bila značajna ulaganja u infrastrukturu u tom dijelu grada, mimo projekta vodoopskrbnog sustava, koja su osigurana iz općinskog proračuna.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news