back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Za voćem i povrećem nema jagme, skuplja zelena salata

Na prilazu veletržnici u Tasovčićima u petak uoči Nove godine, manja gužva nego uoči blagdana Božića, a unutar slična slika. Skromni su bili i ponuda i tražnja, a robu su nudili rijetki proizvođači i po koji stalni prodavač, povrća i voća. Zanimljivo, prodavači jabuka i krušaka iz Bosne tri dana prije proslave Nove godine digli su sidro, pa je tako ponuda u cjelini bila skromnija. Rijetke kruške nudile su se za 1,2 do 2,2 marke, dok su jabuke bile uobičajenih 80 feniga do 1,5 marku. U laganom porastu su cijene suhih smokava koje su 5 do 6 maraka, te kivija koji se nudi za 1 do 1,3 marke. Unatoč uobičajenom pretprazničnom spremanju slastica cijena jezgre oraha ostala je 15 do 17 maraka. Po standardnoj cijeni 70 do 80 feniga nude se mandarine. Limun je od 1,2 marke uvozni pa do 2,2 neretvanski. Grejp iz delte Neretve je od 1 do 1,10, naranče 1 do 1,2 marke, a klementine od 1,3 do 1,4 marke.
Povrće, nastavljen je rast cijene zelene salate koja je dostigla 2,5 kristalka pa do 3 marke puterica. Nešto skuplji je i karfiol 1,9 do 2 marke, pa peršin i celer čija je cijena skočila na po 4 do 5 maraka za kilogram lista. Skuplja je i cikla, hercegovačke nema, dok je banjalučka masku kilogram, a u porastu je i cijena rijetkih brokula koje su 2,7 do 3 marke za kilogram. Od zadnjeg barometra cijena nešto jeftiniji su kupus 20 do 30 feniga, pa kupus pupčar 1,8 do 2,2 marke, te blitva 2 do 2,2 marke za kilogram. Nešto jeftinija je i prasa debele stabljike čija se cijena kreće od 80 feniga pa do 1,2 marke, dok je prasa tanke stabljike uobičajenih 1,8 do 2 marke, te raštika 2,5 do 3 marke za kilogram.

Cijene su zadržali krumpiri koji se i dalje nude za 30 do 50 feniga južno hercegovački, pa špinat 1,3 do 1,6 s otvorenog, odnosno 1,7 do 2 marke iz plastenika. Nepromijenjena je cijena i bijelog luka koji je od 7 maraka kineski, do 10 domaći i srbijanski u refuzi, dok domaći luk u vijencima dostiže i 12 maraka za kilogram. Poseban kuriozitet je cijena kineskog crvenog graha, koji se može nabaviti u jednom od boksova za samo jednu marku kilogram, kanadski je 3 do 4 marke, a domaći 5 do 6 maraka kilogram.
Ispred Veletržnice nešto veća gužva nego obično, ali još jedanput ističemo, manje nego uoči Božića. Posebno dobra bila je ponuda drva, ribe i mliječnih proizvoda. Drva su se cijenila od samo 50 do 70 maraka prostorni metar oblice, jer su nam pojedini prodavači naglašavali da im je cilj da istovare kamione, pa taman i po nižoj cijeni. Cjepana drva bila su standardnih 75 maraka prostorni metar. Riba se cijenila 6 maraka somići, 9 maraka bila je pastrva iz uzgoja, deset šaran, a 12 som, dok su fileti bili 12 maraka, lubin i orada bili su 15 maraka. Ovoga puta nije bilo srdele, smuđa ni na čapljinskom području omiljene jegulje bila skromna. Mliječni proizvodi nudili su se i ovoga puta na četiri štanda, kao i prošlog petka novina je bio livanjski sir koji se cijenio 15 maraka, kao i suhi ovčji iz Podveležja, dok je suhi ovčji sir s Morina bio 18 maraka. Mladi sir se nudio po cijeni od 4 do 6 maraka za kilogram, kravlji je bio 8 do 10, a miješani ovčji/kravlji 10 do 12 maraka. Najskuplji je bio kajmak iz mijeha 23 marke, dok se kajmak iz kace cijenio 16 maraka. Domaća jaja cijenila su se 30 feniga komad, ražovo brašno bilo je 1,5, a lješnjaci u ljusci 6 maraka kilogram. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba, od peradi i odjeće, pa do alatki za kućanstva i poljoprivredu itd.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news