back to top
14 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

FBiH u deset godina HNŽ-u otela cijeli jedan godišnji proračun

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavile su kako će tijekom 2017. godine aktivnije raditi na inicijativi da se promijeni sporni Zakon o raspodjeli prihoda.

Kako je prije nekoliko dana rekao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, zbog negativnih promjena na štetu županija, HNŽ je u posljednjih deset godina ostao bez jednoga cijelog proračuna, piše Večernji list BiH.

Spriječen razvoj

– Možete li zamisliti što bismo sve mogli raditi u ovoj županiji da nam nije kroz promjene zakona na federalnoj razini oteto tih 200 milijuna maraka. Zakon se mora ispraviti, mora biti pravedniji i na tome ćemo inzistirati u 2017., rekao je Herceg te dodao kako je riječ o procesu koji neće biti nimalo lagan, ali se mora završiti. Sličnog stava je i ostalih devet županija u Federaciji. Iznimka je Sarajevska županija, kojoj su promjene zakona išle u korist, ali ostale su uglavnom trpjele milijunske gubitke.

– Kada se vide brojke, može se uočiti koliko su štete pretrpjele sve županije i čudo je što uopće više postoje. Ranije je i dobit javnih poduzeća išla u proračune županija, a sada ide u Federaciju. Zamislite što bi bilo da u našoj županiji ostaje dobit Elektroprivrede HZ HB te ostalih tvrtki čija su sjedišta u našoj županiji, ističu naši sugovornici.

Novac nisu vraćali

Stvar postaje još dramatičnija kada se zna kako je vrlo malo novca koji je upućen iz županija bilo vraćeno na te prostore. Otetim županijskim novcem Federacija je uglavnom financirala svoje kredite i ogromnu administraciju, a samo su se tražili novi načini kako županijama oteti još više novca i razvlastiti ih. S druge strane, iz županijskoga proračuna financiraju se prosvjeta, policija i niz drugih važnih segmenata svakodnevnog života. Stoga je potrebno što hitnije mijenjati pravila o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH te vratiti županijama poziciju koju zaslužuju. Ako se dosadašnja praksa nastavi, to je samo put u centralizaciju ovoga entiteta i početak kaosa jer neće biti novca za izmirenje temeljnih obveza u budućnosti.

Večernji List

Najave i promocije

Related news