back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Na snagu stupile rigorozne kazne za prekršaje u prometu

Ukoliko pričate na mobilni telefon ili imate slušalice u ušima dok prelazite ulicu, rizikujete da vam policajac naplati kaznu od 40 KM. Ista kazna očekuje vozače koji na prednjem sjedalu voze pijanog suvozača.

Ovo su neke od novina Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH koji donosi rigorozne kazne za prometne prekršaje.

Kazne od 400 do 1.000 KM predviđene su vozača koji vozi sa preko 1,5 promila alkohola u krvi ili odbije alkotestiranje. Isto toliko platit će vozači koji prekorače brzinu više od 30 kilometara na sat, prevoze djecu do 12 godina na prednjem sjedalu, voze bez položenog vozačkog ispita ili ako je istekla registracija vozila duže od 30 dana.

Uz navedene novčane kazne ide i zabrana vožnje od dva do šest mjeseci, kao i dva kaznena boda.

“Prekoračenje brzine do deset kilometara na sat se tolerira, dok je za vozače koji u naseljenom mjestu voze preko 70, do 80 kilometara na sat predviđena kazna od 100 do 300 KM, a za prekoračenje brzine od deset do 20 kilometara na sat kazna je od 50 do 250 KM” – kaže Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS.

Za one koji voze sa manje od 1,5 promila alkokola u krvi kazna je od 100 do 300 KM.

“U istom rasponu kazna je predviđena za korištenje mobilnog telefona u vožnji, ako vozač koristi uređaje za ometanje radara, kao i za nevezanje pojasa tijekom vožnje te odbije li vozač izvanredni tehnički pregled vozila” – naveo je Radović.

Bicklisti više nemaju obvezu da nose zaštitnu kacigu, osim za dijete do osam godina, koje se prevozi na biciklu i za koje mora da postoji posebno sjedalo.

“Također, zdravstvene ustanove koje liječe vozača od neke bolesti ili ozljeda obvezne su da obavijeste policiju kako bi im privremeno bila oduzeta vozačka dozvola” – kaže Radović.

U Agenciji smatraju da su uz visoke kazne za poboljšanje sigurnosti u prometu neophodne i kampanje za podizanje svjesti građana.

“Bitno je da bude što više kontrola, jer ako netko stalno krši propise i nikada ne bude sankcioniran sigurno neće promijeniti svoje ponašanje. Plati li jednom ili dva puta visoku kaznu razmislit će hoće li opet svjesno napraviti prometni prekršaj” – kaže Radović.

On podsjeća da će učinak novih propisa u prometu smanjiti mogućnost koju daje Zakon o prekršajima – da se kazna prepolovi ako se plati u roku od osam dana.

“Bar su kazne za prometne prekršaje povećane. Ranije su bile skoro simbolične” – ističe Radović.

On naglašava da je u 50 posto teških prometnih nesreća uzrok neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola.

Najave i promocije

Related news