back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Tvrtka „Adria Histhil“ iz Gabele za poslove cijepljenja traži isključivo žensku radnu snagu

Dugi su redovi nezaposlenih u ispostavama zavoda za zapošljavanje u općinama juga Hercegovine, međutim radnike odgovarajućih profila nije baš lako naći. Zanimljiv oglas pojavio se ovih dana, tvrtka „Adria histhil“ najveći proizvođač presadnica povrća u BiH, traži specifičnu radnu snagu, koju i kakvu govori Ivica Borovac, komercijalist ove tvrtke:

„Ulazeći u sezonu 2017., ponovo nam se pojavila potreba za radnom snagom, prvenstveno se radi o ženskim osobama. Za sezonu nam treba veliki broj ruku, da se tako izrazim, broj nije fiksiran, ali treba nam između 25 do 30 žena. Budući da svaka sezona nosi neke svoje specifičnosti, mijenjaju se zahtjevi kupaca koji traže sve veću specijalizaciju proizvoda, raste i proizvodnja, a dio ranije angažiranih i za posao obučenih radnika dođe do posla u svojoj struci. Bude tu i mladih inženjera, koji idu za poslom za koji su se obrazovali, pa postaje uobičajeno u ovom razdoblju tražiti radnu snagu.“

-Zanimljivo, vi za precizne poslove kao što je u prvom redu cijepljenje presadnica, odnosno tek nekoliko dana starih biljčica, tražite isključivo dame, jesu li one pouzdanije, preciznije ili..?
-Pa jesu, jesu, zato što je prvenstveno fizionomija ruku, povezanost cijela sa psihologijom kod žena dosta drukčija u tom vidu, nego kod muškaraca, jer njima je ‘ajmo reći prirodno kad dođu vide sjedi ih pedeset na jednom mjestu, pa dođe deset, petnaest novih sjediti osam do deset sata i kalemiti. Imaju tanje prste, lakše manevriraju samim tim kalemom, žiletima, malim klipsama koje to spajaju itd. Za muškarce je to i zbog robusnije građe, hajmo reći debljih prstiju, strpljenja, pa i predrasuda, taj posao teže prihvatljiv. Tako smo se u tom dijelu proizvodnje opredijelili za žensku radnu snagu, jednostavno puno je funkcionalnije i preciznije kad to rade žene! One to nekako drukčije shvaćaju. Muškarci više vole te neke fizičke poslove, tipa utovara, sijanja i slično, gdje malo više do izražaja dolazi akcija i fizičke predispozicije, nego taj misaoni precizniji dio“, naglašava ing. Borovac, te dodaje:

„Što se tiče radnika koji nam trebaju, u duhu poslovanja da tako kažem na ‘pismen način’, pratimo i taj dio, pa osobe koje dolaze budu prijavljene imaju socijalno i zdravstveno, sve što proizlazi iz radnog odnosa, dok su uposlene. Dakle, nisu klasični sezonci koji dođu samo na ‘keš’ dnevnicu, već jednostavno zaposleni u pravom smislu riječi. Na kraju krajeva efektivna godina kod nas je sedam, osam mjeseci, pa tako nakon godine dana imate 70, 80 posto učinka prijave i svega ostalog, što je s obzirom da je dosta dobro s obzirom da je riječ o na izgled sezonskom poslu.“

Dakle, tvrtka Adria histhil traži tridesetak radnica za poslove cijepljenja sadnica povrća. Sadnja cijepljenih presadnica postaje trend u dijelu Europe koju proizvodnjom pokriva rasadnik iz Gabele, a to su zemlje od Italije, odnosno Sicilije pa sve do Moldavije. Uz već poznate bostan i lubenice, cijepe se i rajčice, paprike, patlidžani, pa čak i krastavci.

D. Musa

Najave i promocije

Related news