back to top
34 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Zaštitite vodomjer i vodovodne cijevi

Uslijed hladnog vremena i niskih temperatura u našem kraju, u Javnom komunalnom poduzeću Čapljina imaju pune ruke posla. Kako doznajemo iz ovog poduzeća, u ponedjeljak, 9. siječnja do 13 sati prijavljeno je oko 50 izvanrednih intervencija, a tijekom vikenda oko 25. Najviše poziva bilo je zbog smrzavanja vode u cijevima, puknuća vodomjera i stakala na vodomjerima te puknuća na priključnim vodovodnim cijevima zbog čega je više kućanstava u općini bilo bez opskrbe vodom. Niske temperature također na plitko ukopanim cijevima uzrokuju stvaranje ledenog čepa pa opskrba vodom nije moguća u kućanstvima priključenim na takve cijevi dok se led sam od sebe ne otopi. Isto se događa i s unutrašnjim cijevima u zgradama i kućanstvima. Ne preporučuje se naglo zagrijavati cijevi, posebno PEHD, ali ni od drugih materijala jer može doći do puknuća. U ovom slučaju, ne preostaje ništa drugo nego čekati da se voda sama od sebe odledi.

U cilju izbjegavanja smrzavanja vode u unutarnjim cijevima preporuka je tijekom cijele noći pustiti vodu da pomalo curi ili kaplje, no tu treba onda biti spreman na malo veći račun za vodu.

Iz JKP Čapljina podsjećaju da je potrebno vodovodne instalacije, vodomjer i vodomjerno okno zaštititi od smrzavanja, kako bi se izbjegli mogući problemi i nepotrebni dodatni troškovi.

Potrebno je poklopac i zidove vodomjernog okna zaštititi postavljanjem termoizolacijskog materijala, kao što su stiropor ili stirodur, a sam vodomjer zaštititi rastresitim izolacijskim materijalom, i to na način da bude uložen u plastične mrežaste vreće kako bi se lakše izvadio i vratio natrag u okno prilikom očitanja vodomjera. Umjesto izolacijskog materijala u vreće se može staviti i suho lišće ili slama.

Vodovodne instalacije koje se nalaze na otvorenom, tj. vanjske izložene cijevi potrebno je isprazniti (iz njih ispustiti vodu), te dobro toplinski zaštititi omatanjem izolacijskim materijalima (filc, građevinska folija i sl.) ili već gotovim izolacijama za cijevi koje odgovaraju pojedinim profilima i mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem.

Ističemo, ukoliko dođe do puknuća stakla na vodomjeru trošak je 24 marke za promjenu istog, a zamjena samog vodomjera je 111 maraka.

Najave i promocije

Related news