back to top
34 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Nestašica peleta u cijeloj BiH

Peleta, energenta kojeg koristi sve više domaćinstava u Bosni i Hercegovini, u posljednjih nekoliko dana nema ni u trgovačkim centrima niti u tvornicama koje ga proizvode.

Vrlo niske temperature koje su prošloga tjedna okovale BiH i veći dio Europe išle su na ruku proizvođačima i trgovcima energentima, posebno onima koji proizvode i prodaju pelet.

Kako za Klix.ba kažu u jednom od najvećih proizvođača peleta u BiH iz Viteza, sve zalihe su prodali još prije nekoliko dana, a nije poznato kada će nove količine sići sa proizvodne trake.

Pored rastućeg domaćeg tržišta, proizvođačima peleta u BiH u posljednje vrijeme se otvorilo i talijansko tržište. Kako je proteklih dana i u Italiji bilo izrazito hladno narudžbe iz ove zemlje bile su na rekordnoj razini.

Potražnja određuje i cijenu peleta koja raste iz godine u godinu. Cijena peleta prije početka ove sezone bila je, ovisno od kvalitete, oko 300 KM po toni. No, uslijed nestašice na tržištu cijena je u posljednjih nekoliko dana dodatno skočila. U jednom od specijaliziranih trgovačkih centara pelet su prije nestašice prodavali po cijeni od 350 KM po toni, odnosno oko 5,3 KM po vreći.

No, cijena je uslijed velike potražnje već skočila na 450 KM po toni odnosno 6,7 KM po vreći.

Najave i promocije

Related news