10.6 C
Čapljina
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Niske temperature uzele danak u biljnom i životinjskom svijetu

Niske temperature i jaka bura odrazili su se i na biljni i na životinjski svijet. Zbog nevremena nastradale su mandarine i citrusi, dok su ptice zbog zaleđenih površina izgladnjele, pa je veliki dio njih promijenio stanište.

Limuni, naranče i mandarine, zaštitni znakovi doline Neretve i mediteranske biljke, ne podnose niske temperature koje su dosezale i do -8 stupnjeva.

“Ledeni dani” koji su okovali voćnjake zaobišli su maslinike i vinograde. Domaće sorte Žilavka, Blatina i Vranac mogu izdržati temperature i do -15 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme nije jedini krivac za smrzavanje biljaka. “Ovisi u kakvoj je biljka snazi, kakvo je njezino zdravstveno stanje, što je bilo u 2016. godini. Ako je tada biljka oboljela, do smrzavanja može doći sada. Ako je biljka bila zdrava i spremno ušla u zimu, onda neće biti nikakvih problema od smrzavanja”, rekao nam je Marijo Kraljević, direktor plantaže vinograda.

U ovom razdoblju poljoprivrednici uglavnom ne mogu zaštititi svoje usjeve. Jedino to mogu učiniti oni koji imaju citruse. Svoje usjeve mogu pokriti zelenom mrežom, no stručnjaci tvrde kako ni to nije dovoljno ako temperature budu iznimno niske.

Nasatv.ba

Najave i promocije

Related news