back to top
17.1 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Na veletržnicu u Tasovčićima poslije polarne hladnoće stanje se sporo normalizira

Ni desetak dana nakon prodora polarne hladnoće u mediteransku Hercegovinu stanje na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, nije se normalizirao. Poslije razgovora sa stalnim prodavačima, dojam je da će za normalizaciju stanja, ponude i tražnje trebati mjesec dva, odnosno da se u hladnom valu oštećene ili stradale kulture nadoknade iz domaćih plastenika ili iz uvoza. Na otvorenom su manje-više sve kulture od otpornih kupusnjača – raštike i kupusa, pa do osjetljivijih blitve i špinata, stradale.

„Nema robe, nema, a da pošteno kažem, nema ni kupaca. Ni mi koji stalno radimo s robom, ne znamo kako će se stvari razvijati. Sezona mandarina prolazi, ako ne bude druge robe manje će biti kupaca sa strane. Vidjet ćemo što će biti“, secira situaciju Hilo Krehić stalni prodavač iz Radišića kod Ljubuškog.

Da je veletržnica u nekom iščekivanju pokazuje i slika zatvorenih boksova stalnih prodavača. Ključno pitanje u svemu glasi – je li i koliko u plastenicima ostalo domaće robe? Najlon na plastenicima nije bio nikakva zaštita, pri temperaturama od – 12 stupnjeva Celzija koliko je mjereno u općinama juga Hercegovine. Povrtlari su štitili kulture dodatnim tekstilnim agrifolijama, ako su pri tome bili uspješni stanje bi se moglo za dva, tri tjedna uz rast temperatura normalizirati. Ako nisu onda će se počekati do ranog voća i povrća.

Za sada se može reći da je dobra samo ponuda uglavnom domaćih jabuka, hercegovačkih, te iz Gradačca, ostala roba nudi se u manjim količinama što diže cijene u prvom redu zeleni. Tako je autohtona raštika dostigla 4 do 5 KM za kilogram, zelena salata je stigla do 2,6 do 3,3 KM, blitva i špinat su od 2,8 do 3 KM, a peršin i celer 5 do 6 KM. U porastu su i cijene luka, crveni je od 0,8 do 1,0 KM, što mu je najviša cijena u zadnjih pola godine, dok se rijetki domaći i srbijanski bijeli luk cijeni 9 – 10 KM za kilogram, kineski je uglavnom 7,0 KM, Jabuke su od 0,7 do 1,3 KM, još ima i domaćih krušaka čija se cijena kreće od 1,4 do 1,6 KM, pa suhih smokava koje su 4 do 6 KM, dok je kivi 1 do 1,1 KM. Povremeno bude limuna i naranči iz delte Neretve, iznimne kvalitete, limun je 1,8 do 2,3 KM, dok su naranče 1,2 do 1,5 KM. Neočekivano za ovo doba godine ima i badema u ljusci čija je cijena 5 KM za kilogram, dok je jezgra domaćih oraha od 14 do 17 KM za kilogram.

Hladnoća je podigla i cijenu krumpira koji je sada 0,4 do 0,6 KM, pa kupusa koji je 0,3 do 0,5 KM, dok je mrkva čak i pojeftinila, 0,7 do 0,9 KM za kilogram. Ističemo, sve navedene cijene su na veliko.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news