13.9 C
Čapljina
Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Održano 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru  danas je održano VII. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora. Današnji Sabor je izviještajnog karaktera.
Na Saboru HNS-a sudjeluju izabrani dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH, te će se sukladno izbornom rezultatu sa proteklih lokalnih izbora izmijeniti i struktura Predsjedništva, sukladno Statutu Hrvatskog narodnog sabora.
Hrvatski narodni sabor, razmatrao je i usvojio izvještaj predsjednika HNS BiH dr Dragana Čovića i inforamaciju predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH dr Bože Ljubića o aktivnostima ovog tijela u protekle dvije godine.
U izvještaju Hrvatskom Narodnom Saboru Čović je naglasio kako su Hrvati preživjeli kao politički narod upravo zahvaljujući tome što su se organizirali kroz HNS BiH. Pozvao je sve na jedinstvo i “zbijanje redova”, kako bi se u ovoj godini ostvarili prioriteti HNS-a BiH.
A prioritet nad prioritetima je, kroz izmjene izbornog zakona, osigurati institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH, da nekom opet ne padne na pamet da nam 2018. bira člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda, a onda i izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata, kazao je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić kazao je kako je današnje zasjedanje prigoda za reafirmaciju HNS BiH kao nositelja neteritorijalne autonomije Hrvata u BiH.
Odgovarajući na upit što je ostvareno iz Deklaracije usvojene na prošlom zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH prije dvije godine, Ljubić je kazao kako je usvojena kvalitetna platforma za izmjenu izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH, te izborena presuda Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji koja nalaže promjenu načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.
U predstojeće dvije godine cilj nam je promjena izbornog zakona koja će omogućiti institucionalnu ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda, a to je neodvojivo od mogućnosti izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucije vlasti, kazao je Ljubić te zaključio:
Ako BiH želi postati samoodrživa onda je nužan i njezin administrativno- teritorijalni preustroj, koji bi uključivao federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. I to ostaje trajna težnja hrvatskog naroda u BiH.
đaka city

Najave i promocije

Related news