back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Čapljinski lovci i ornitolozi hranili divlje patke

Nesvakidašnji zimski ambijent početkom druge polovice siječnja potaknuo je čapljinske lovce članove Lovačkog društva „Galeb“ i članove Ornitološke udruge „Čaplja“, da priskoče u pomoć pticama močvaricama. Podsjećamo, desetak dana u siječnju u potpunosti je bio zamrznut tok rijeke Bregave, zatim oko 90 posto Svitavskog jezara, pa veliki dio jezera u tzv. Gornjem blatu – Škrka, Jelen, Drijen…Ogromna jata ptica močvarica u prvom redu sa Svitavskog jezera oko 20.000 jedinki, krenula su u potragu za hranom, na obližnje nezaleđene rijeke u prvom redu Neretvu, nezaleđena jezera ili njihove dijelove, te najviše na ušće Neretve u Jadransko more.

Uprava Lovačkog društva „Galeb“ i Ornitološka udruga „Čaplja“ angažirali su se na postavljanju hranilica u prvom redu na nezaleđenoj rijeci Krupi, koja vode Hutovog blata vodi u Neretvu, pa močvari Stremen u Gabeoskom polju itd.

Iako, na takav zimski ugođaj u mediteranskoj Hercegovini nisu navikli čapljinski lovci i ornitolozi, nastojali su pomoći pticama koje su zbog zaleđene vodene površine, ostale bez hrane. Postavljane su u prvom redu hranilice za patke. Zdravko Pranić tajnik LD „Galeb“ i Josip Vekić iz udruge „Čaplja“ ističu da su zadovoljni poduzetim mjerama i naglašavaju da bi se ubuduće za moguće slične slučajeve, trebalo unaprijed pripremiti.

Uglavnom, ovogodišnje zamrzavanje velikih vodenih površina za mediteransku Hercegovinu bilo je pravo iznenađenje, kako za ljude, a dojam je još više za ptice močvarice.

radio-capljina.com

Najave i promocije

Related news