back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Čapljina je raskrižje svih strana svijeta

Čapljina kao gradsko naselje spada u red mlađih gradova kod nas, promatrano s povijesne distance i okolnosti njezinog nastajanja.
Geografski položaj i njezin okoliš svrstavaju Čapljinu u grad na raskrižju svih strana svijeta.
Malo je gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim položajem i četirima rijekama koje ga zalijevaju sa svih strana i sve se stapaju u svoj osnovni recipijent, rijeku Neretvu, glavnu arteriju pa skoro cijele Hercegovine i njezine delte koja predstavlja zajedno s ostalim okolišem njezin dragulj u kojem je uistinu pravi privilegij živjeti i raditi. Danas Čapljinu smatraju najljepšim gradićem u Bosni i Hercegovini zbog navedenih činjenica i one koja je u svemu tome najvažnija, a to su njegove zelene površine te urbana harmonija, posebno novijeg dijela grada, koja izaziva divljenje i sve pohvale koje su joj upućene.
Imajući u vidu sve okolnosti i događanja posljednjih godina, zelene površine grada, pa i ostala komunalna problematika, nalaze se u dosta dobrom stanju i to je vidljivo. Osim toga, grad Čapljina živi životom aktivnih događanja, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija, među kojima su važnije karneval europskog značaja, zatim safari i rafting na rijeci Trebižat šireg značaja, te kolonija u Počitelju i Hutovo blato, gdje se mogu doživjeti lijepi trenuci prirodnog krajolika i umjetničkog stvaranja. Sve to skupa umotano je u prekrasno platno zelenila različitih vrsta s izrazitom naznakom mediteranskog tipa.
Može se reći da je sav grad potonuo u zelenilo, tako da je tu jako izražena higijensko-sanitarna i estetsko dekorativna funkcija zelenih površina, što predstavlja u znanstvenom i praktičnom smislu ogled kako se uređuje grad, pa i njegov okoliš. Stoga nije neobjektivno što se Čapljina svrstava u najljepše gradove Bosne i Hercegovine.

đaka city

Najave i promocije

Related news