back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Potpisan ugovor za Izradu Glavnog projekta sanacije gradske deponije „Ada“

U salonu općine Čapljina danas je upriličeno potpisivanje ugovora o vršenju usluga na Izradi Glavnog projekta zatvaranja (sanacije) postojeće gradske deponije komunalnog otpada „Ada“ Čapljina.

 
Ugovorne strane su općina Čapljina i Konzorcij: „SARAJ INŽENJERING“ d.o.o Sarajevo, “ENOVA“ d.o.o Sarajevo i „GeoAVAS“ d.o.o Sarajevo.

 
U ime općine Čapljina ugovor je potpisao načelnik općine dr. Smiljan Vidić sa „SARAJ INŽENJERING“ d.o.o Sarajevo – nositeljem konzorcija kojeg zastupa gospodin Mustafa Musabegvić.

 
Vrijednost ugovora Izrade Glavnog projekta zatvaranja (sanacije) postojeće gradske deponije komunalnog otpada „Ada“ Čapljina iznosi 46.697,04 KM kojeg financiraju općina Čapljina i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

 
Nakon izrade Glavnog projekta zatvaranja (sanacije) postojeće gradske deponije komunalnog otpada „Ada“ Čapljina steći će se uvjeti za izdavanje gradske dozvole, kao i povlačenje novčanih sredstava iz Fondova za zaštitu okoliša i EU fondova.

Odlagalište otpada „Ada“ u Čapljini aktivno je od 1950. godine. Na njega se prosječno godišnje odloži oko 7 800 tona različitog otpada. Površina odlagališta je cca 10 hektara.
Čapljinsko odlagalište otpada se nalazi uz samu obalu rijeke Neretve, a od grada je udaljeno svega 300 metara. Na odlagalištu se iz dana u dan gomila sve veća količina otpada što utječe ne samo na stanovništvo općine Čapljina nego i šire, nizvodno na stanovništvo u RH i zaštićene dijelove delte Neretve. U periodima većih kišnih razdoblja, kada se poveća vodostaj rijeke Neretve, voda povlači otpad sa deponije i nosi ga na područje RH, u Metković i dalje.

 
Nema dvojbe da je riječ o prioritetnom projektu kako za općinu Čapljinu tako i za grad Metković.

đaka city

Najave i promocije

Related news