back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

„Lasta“ zaglibila u privatizacijskom labirintu

Sinonim Čapljine, Tvornica keksa i vafla „Lasta“ je na izdisaju. Zadnji štrajk radnika 26-og siječnja, bio je labuđi pjev ove nekada renomirane tvrtke. S datumom 30. siječnja, radnici su poslani kućama uz obrazloženje – tehnološki višak!?

„Dobili smo to neko rješenje u kojem piše da smo tehnološki višak. Ja osobno nisam ništa potpisao, ali sam ga uzeo s drugim ‘papirima’ prenio u Zavod zapošljavanja, kako bi mogao ostvariti zdravstveno osiguranje“, kaže Luka Trtanj predsjednik Samostalnog sindikata „Zvečevo-Laste“, od kojeg doznajemo da je slično postupila i većina radnika, dok ih je na poslu ostalo desetak koji obavljaju administrativne poslove.

Podsjećamo, na konferenciji za novinare koju su spontano sazvali radnici u želji da upoznaju javnost s činjenicom da pogoni od 23. prosinca, kada su mislili da idu na praznični odmor, ne rade. Tek tada je postalo bjelodano da je tvornica u kolapsu. Inače, svako malo radnici „Laste“ su štrajkali, kako bi vlasnika hrvatsku tvrtku „Zvečevo“ natjerali na isplatu inače skromnih plaća, u prosjeku manje od 400 maraka. Za zadnjeg štrajka, djelatnice – Slavica Lekić i Mila Nikše rekle su da radnici potražuju „tri plaće, zdravstveno osiguranje, te doprinose za 2014., 2015. i 2016. godinu“!?

Poslije vrlo lošeg odjeka u bh. javnosti oglasilo se inače tajanstveno vodstvo „Zvečeva“ koje za brojnih štrajkova radnika nikada nije našlo za shodno da se obrati javnosti. U priopćenju koje je prenijela agencija FENA, uz ostalo stoji: „Hrvatska tvrtka „Zvečevo“, većinski vlasnik čapljinske Laste, želi zadržati kontinuitet proizvodnje, opstojnost njihovih brendova i proizvoda, kao i radna mjesta“.

Samo priopćenje djeluje nelogično, jer se samo tri dana poslije radnicima dijele rješenja da su „tehnološki višak“, bez obrazloženja. Radnici „Laste“ koji ovih dana lutaju od nemila do nedraga, kažu kako ništa ne znaju, niti im je itko bilo što rekao. Za sada im je podršku izrazio samo dr. Smiljan Vidić, primivši njihove predstavnike. Nakon svega ostaje dojam da je spomenuto priopćenje sročeno iz bojazni od bojkota proizvoda tvrtke „Zvečevo“, ne samo na čapljinskom području nego i znatno šire.

Zanimljiva je vlasnička struktura. Prema podacima Sarajevsku burze – SASE, „Lasta“ ima ukupno 497 dioničara, većinski vlasnik je Zvečevo d.d. Požega s udjelom 51,03 posto, slijedi Nermin Šehić 2,64 posto itd. Tajna takve disperzije je u činjenici da su čak 43,04 posto kapitala vlasnici interni dioničari, odnosno bivši i sadašnji uposlenici. Državnu kapital je privatiziran kombiniranom metodom pa je u tzv. velikoj privatizaciji Zvečevo kupilo 51 posto kapitala, dok je preostalih 5,96 posto državnog kapitala privatiziran javnim upisom dionica.

Kupnjom 51,03 posto 29. studenog 2001. godine „Zvečevo“ se obvezalo da će uz zatečenih 168 radnika zaposliti još 66 novih! Većinski paket 51,03 posto plaćen je 250.000 KM uz obvezu ulaganja 5,7 milijuna maraka. Međutim, većinski vlasnik je „zaboravio“ preuzete obveze pa je Agencija za privatizaciju H-N županije tužila „Zvečevo“, čiji je većinski vlasnik 64 posto kapitala, obitelj Alvir. Poslije sudske nagodbe 2009. godine došlo je do produženja roka kupcu do konca 2010. godine. Nakon toga nabavljen je dio opreme – radnici kažu „dvije linije“ koje nikada u pravom smislu riječi, nisu proradile.

Iz svega navedenog razvidno je da kupac tvrtka „Zvečevo“, odnosno njegovi većinski vlasnici, radnike „Laste“ su poslali kućama, kao tehnološki višak, ma što to značilo. Međutim, čapljinski sinonim je i dalje bogata udavača u katastru raspolaže sa čak 6,2 hektara zemlje, čija je vrijednost milijunska! Dakle, bez obzira na prekid proizvodnje „Lasta“ je još uvijek bogata udavača.

D. Musa

Najave i promocije

Related news