back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Više od 120 djece treba logopedske usluge

U Dječjem vrtiću Čapljina nema “praznog hoda” pa se u radu s malim Čapljincima uvode novi i jako vrijedni sadržaji. Uz sve do sada pokrenuto, nešto novo u vrtiću su likovna i književna radionica te pružanje usluga logopeda. Upravo je logoped nešto što je velika novost i iskorak ne samo za Dječji vrtić Čapljina već i cijelu općinu jer su roditelji sa svojom djecom za usluge logopeda morali putovati u Mostar ili Metković.

Stoga je čapljinski vrtić sada mjesto gdje lopedske usluge mogu dobiti ne samo djeca iz vrtića već i OŠ te, naravno, i ona djeca koja ne idu ni u vrtić, a nisu još krenula ni u školu. – Ranije smo u čapljinskim vrtićima i školama uradili neke procjene i pokazalo se da više od 120 djece treba logopedske usluge. Naravno, taj je broj i veći ako u obzir uzmemo djecu koja ne idu u vrtić, a ni u školu, a što samo dokazuje da je u Čapljini baš izražena potreba za logopedom.

Već na samom početku vidljivo je kako veći broj djece ima određenih artikulacijskih poteškoća koje im stvaraju poteškoće u svladavanju kako školskog gradiva tako i svih onih aktivnosti u samom vrtiću, govori logopetkinja Nikolina Udženija te ukazuje na važnost pravodobnog reagiranja roditelja kada vide da im djeca imaju određenih problema u izgovoru. Tu se misli na primjere djece koja ne znaju izgovoriti određene glasove, a krenu u školu. – Jako je važno da roditelji navrijeme reagiraju i potraže usluge logopeda i puno prije polaska djeteta u vrtić ili školu. Nažalost, dosta je primjera gdje roditelji misle, pa čak i javno govore, kako će to proći samo od sebe i kako će s vremenom kod njihove djece nestati te određene artikulacijske poteškoće.

Postoje i primjeri neznanja samih roditelja o tome što bi trebali poduzimati kako bi se pomoglo njihovoj djeci, ali ima i situacija gdje se roditelji srame i plaše reakcije okoline. Naravno, to je jako pogrešno shvaćanje jer to nisu nikakvi invaliditeti ili nešto čega bi se netko trebao sramiti. Ipak, na kraju su svi roditelji iznenađeni i presretni kada vide rezultate našeg uspješnog i zajedničkog rada. Bitno je da nam dođu roditelji s djecom i da se odradi kvalitetna priprema koja je odličan temelj za rad i vježbe s djecom, poručuje Nikolina Udženija.

Pozivaju sve roditelje da sa svojom djecom mogu doći svakim radnim danom i potražiti usluge logopeda.

Frano Matić / vecernji.ba

Najave i promocije

Related news