back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

I kafići u BiH morat će imati poseban prostor za pušače ili idu kazne

Pušenje na javnim mjestima u FBiH uskoro će postati prošlost. Vlada FBiH usvojila je nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Europska regulativa

Zakon predviđa zabranu pušenja na svim javnim mjestima, a kazne za kršenje kreću se od 250 do 15.000 KM. Pušenje će tako biti zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima, na radnim mjestima, javnim skupovima i u javnom prijevozu. Pušenje će biti dopušteno na otvorenom, u privatnim objektima, kao i u posebnim prostorijama u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Ako dođe do zabrane, osim pušačima, zakon će zagorčati život i ugostiteljima. Upozoravaju kako mnogo ljudi u BiH koristi duhanske proizvode te da se boje da će im, zbog zabrane pušenja, značajno pasti promet. Zakoni o zabrani pušenja već su aktivni u svijetu, ali i regiji, iako postoje razlike u samom zakonu i njegovoj provedbi. Mišljenja u vezi s ovim zakonom su podijeljena, ali vlasnici ugostiteljskih objekata su svjesni kako, ako želimo pratiti europsku regulativu i biti u EU, zakon mora biti usvojen.

“Svi pratimo zakonsku regulativu EU i jedna od njih je da nema pušenja na javnim mjestima. Svaka uredba i zakon koji donose određene reforme u prvi mah donose određeno opadanje posla dok se sami mi i konzumenti duhanskih proizvoda ne naviknemo. Onog trenutka kada to postane sastavni dio života, bit će normalno. Sigurno će se osjetiti u početku, prvih nekoliko mjeseci, ali, hvala Bogu, zakon dolazi u najbolje vrijeme, tj. u vrijeme proljeća i ljeta, kada će sve terase biti aktualne i svi konzumenti duhana i duhanskih proizvoda će sjediti vani, tako da se to neće osjetiti do zime”, kazao je za Klix.ba je Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

Kako je u Njemačkoj

Bh. ugostitelji su već u strahu kako će se to odraziti na njihov posao. “Promet će nam sigurno opasti ako zabrane pušenje u kafićima. Mi imamo vrlo mali prostor i 90 posto naših gostiju su pušači. Gosti neće htjeti sjediti u prostoru gdje se ne može pušiti”, rekao je vlasnik jednog kafića. Ono što sada prolazi BiH još 2007. prošla je Njemačka čiji su građani poznati po poštivanju reda i zakona. Ipak, zabrana pušenja ni tamo nije prošla jednostavno. Sve pokrajine su ubrzo nakon donošenja zakona donijele propise o zabrani pušenja u lokalima. Danas su najkonzekventniji Sjeverna Rajna – Vestfalija, Bavarska i Saarland, koji su se odlučili za apsolutnu zabranu pušenja u svim ugostiteljskim objektima. Najmnogoljudnija pokrajina Sjeverna Rajna – Vestfalija najprije je pokušala provesti zabranu na osnovi dobrovoljnosti. Ali vlasnici kafića su se pokazali kreativnima. Tako su neki osnovali tzv. klub pušača. Tko je htio unutra, morao je imati člansku iskaznicu. Budući da se više nije radilo o kafiću, za njega nije vrijedila zabrana pušenja. Mnogi su u to doba u džepu imali i nekoliko članskih iskaznica takvih klubova. Drugi kafići su pak organizirali navodne privatne tulume na koje je ustvari svatko mogao doći, pa su i na taj način zaobilazili zabranu.

Na sve te maštovite pokušaje pokrajinska vlada je 2013. reagirala potpunom zabranom pušenja, bez iznimki. U Donjoj Saskoj, Bremenu i Baden-Württembergu zabrana nije tako stroga. U strahu da bi potpuna zabrana dovela do zatvaranja manjih objekata, Donja Saska odredila je od zabrane pušenja izuzeti objekte s površinom manjom od 75 četvornih metara. Istodobno je tim malim objektima zabranila dopuštanje ulaza osobama mlađima od 18 godina i posluživanje hrane. No ni te iznimke nisu spriječile izumiranje gostionica. Od 2008. do 2014. godine njihov je broj u cijeloj Njemačkoj smanjen za 7000 i sada iznosi 32.000.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news