back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Izdan meteoalarm za danas i sutra u BiH

Iako su temperature u većem dijelu Bosne i Hercegovine jučer bile iznad 10 stupnjeva, danas se očekuje velika promjena vremenskih prilika.

Očekuje se jače naoblačenje koje će prouzročiti obilnije oborine u cijeloj zemlji. Jake oborine očekuju se od poslijepodnevnih sati i u noći na subotu. Krajem dana doći će do pada temperature zraka i kiša će u noći na subotu preći u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu. Sutra nas u cijeloj zemlji očekuju oborine, s tim da će u Bosni padati snijeg i susnježica, dok će u Hercegovini biti oblačno s kišom, a temperatura će se kretati između -2 do 5 stupnjeva. U nedjelju nas očekuje blagi porast temperature, ali bez velikih oborina. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje zbog očekivanih oborina u cijeloj zemlji.
Kako se navodi u upozorenju, meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje odnosi se na obilne oborine u cijeloj zemlji za vremenski interval od danas od 15 sati do subote (6 sati). Očekivana količina oborina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne je od 30 do 70 litara po četvornom metru.

U većem dijelu Bosne očekuje se od 20 do 50 litara kiše po četvornom metru. Krajem dana i u noći na subotu padom temperature zraka kiša će prelaziti u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U prvoj polovini idućeg tjedna očekuju se nove oborine. Prema dugoročnim prognozama, jače oborine mogu se očekivati u utorak.

Drugi dio tjedna trebao bi donijeti stabilizaciju vremenskih prilika i dulja sunčana razdoblja. Iako će biti oborina, u Hercegovini će doći do rasta dnevne temperature te se očekuje kako će živa na termometrima doseći i 15 stupnjeva. Inače, ova zima bila je obilježena sušnim razdobljima i znatno nižim temperaturama nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

O sušama tijekom zimskog razdoblja svjedoče i isušena akumulacijska jezera na području Hercegovine.

Ipak, očekuje se kako će dolazeće kiše donekle sanirati stanje te kako će doći do rasta razine vode u akumulacijskim jezerima sljedećih dana. Unatoč ovim problemima, nije ugrožena proizvodnja električne energije u hidroelektranama u Hercegovinu.

Vecernji.ba

Najave i promocije

Related news