back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Održana rasprava o Javnom RTV sustavu u BiH

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), u organizaciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), jučer je održana javna rasprava na temu: „Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora“.

Obraćajući se nazočnima, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto istaknula je da je postojeći RTV sistem zasnovan na nepravednom entitetskom načelu kojim je proizvedena situacija da Hrvati, jedan od konstitutivnih naroda u BiH, nemaju jedno od temeljnih prava – pravo na informiranje na vlastitom jeziku. Dosadašnji prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su bili u parlamentarnoj proceduri, rekla je Krišto, ne odgovaraju glavnom ustavnom načelu konstitutivnosti naroda u BiH.

Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH kojeg je izložio Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a, ima za cilj uspostavljanje Javnog RTV sustava koji bi uistinu bio ustrojen prema suvremenim načelima razvoja medijskih sustava u višenacionalnim državama koji zadovoljavaju potrebe svih društvenih segmenata, a uz to afirmiraju i snažno štite državni integritet i zajedničke društvene vrijednosti.

Kako je navedeno tokom rasprave, osnovni model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH napravljen je u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda, te društvenom i političkom stvarnošću zemlje, a po uzoru na model kakav se primjenjuje u Švicarskoj. Prema ovom prijedlogu, postojao bi javni servis (BHRT 1) koji bi bio prilagođen potrebama svih građana BiH, dok bi po jedan servis (BHRT B, BHRT H i BHRT S) emitirao program u pravilu na jeziku jednog od konstitutivnih naroda.

Sudionicima današnjeg skupa obratili su se i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, te predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

capljina.ba

 

Najave i promocije

Related news