back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Završni radovi na Domu kulture uz pomoć hrvatske Vlade

Mještani Gorice i Struga, naselja kilometar dva južno od čapljine, u vremenima nesklonim kulturi, upustili su se u izgradnju Doma kulture. Riječ je o zdanju impozantnih dimenzija s dvoranom dužine pedesetak metara. Zadnjih godina imaju i financijsku podršku Vlade R. Hrvatske. Što se radi i dokle se stiglo, govori Nikica Martinović, predsjednik HKUD „Zora“, koje je nositelj projekta:

„Odradili smo struju i vodu u dvorani, sada su na redu keramički radovi u upravnom dijelu, pa žbukanje doma. Prije toga završili smo gipsane radove u upravnom dijelu, učinivši neke preinake u odnosu na početni plan, u želji za većom funkcionalnošću objekta. Zadovoljni smo dinamikom posla, iskreno se nadam da ćemo do ljeta preseliti u ove nove prostorije što će za nas biti povijesni trenutak“, ističe predsjednik Martinović, koji na našu opasku – sve u jednom objektu – područna škola, dvorana, prostorije društva, gospodarski sadržaji, nastavlja:

„To je bila zamisao u startu. Sada je malo lakše raditi, jer se naziru konture svega toga, zadovoljni smo kako idu radovi, imamo i neke nove zamisli, ali najprije ćemo završiti započeto.“

Dom kulture na Gorici započet je 2005. godine. Nakon početnog zamaha bilo je i zastoja, međutim uporni Goričani i Stružani nisu odustajali, a kako se dobar glas daleko čuje, zadnjih godina uživaju podršku Vlade Republike Hrvatske. U tri navrata iz programa pomoći Hrvatima u BiH, odobrena su sredstva za gradnju doma, najprije 200.000, zatim 300.000 kuna, a potkraj prošle godine stigla je i treća tranša od 200.000 kuna. Sami mještani su po potrebi radnici, ulagači, ali i nadzor izvođačima:

„Gledamo da sve bude po standardu. Mi ovaj dom gledamo kao neku svoju kuću. Nastojimo svaku kunu, svaku marku koju dobijemo, što bolje iskoristiti“, kaže predsjednik Martinović, koji posebice naglašava da je sve zasnovano na entuzijazmu:

„Mislim da se ovakvi projekti mogu zasnivati samo na dobroj volji i odricanju mještana. Svi smo mi volonteri, imamo svoje kuće, svoje obitelji, ali svaki slobodan trenutak koristimo kako bi unaprijedili radove, bilo da je riječ o pisanju projekata, bilo da je riječ o vlastitom graditeljskom angažmanu. Evo, sada smo za pozornicu nabavili dasku i ostali materijal, a radove ćemo obaviti sami.“

Zahvaljujući takvom odnosu, mještani su i ‘opasna’ kontrola izvođačima, radovi se strogo nadziru, a među onima koji su u svakodnevnoj ophodnji je i Mate Buntić, njemački umirovljenik, kojeg smo zatekli na što se kaže – licu mjesta.

„U kontroli sam stalno, i dok se krov radio, i betonaža, i pregradni zidovi, uglavnom sve mora biti pod nadzorom budnog oka“, uvjerava nas Mate u čije riječi ne sumnjamo, imajući u vidu njegov dugogodišnji gastarbajterski staž.

Uglavnom, uz sredstva samih mještana, pomoć općine Čapljina, institucija u BiH, te hrvatske Vlade, Dom kulture u Gorici i Strugama niče kad mu vrijeme nije, pa je utoliko i pregnuće mještana vrjednije pažnje.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news