back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Čapljinski politički samobombaši

Lokalni izbori u BiH koji su provedeni 02. listopada 2016. godine, bili su u posebnom političkom fokusu na prostoru općina Stolac i Čapljina. Bošnjački lideri vodećih političkih stranaka iz Sarajeva kroz osmišljenu političku ʺIncijativu za Stolacʺ pripremili su poseban izborni scenarij za općinu Stolac i odredili Salmira Kaplana, koji nije prezao koristiti se metodama političkog nasilja, pokušavajući od Stoca napraviti ʺgrad slučajʺ, kriminalizirati čitavo političko vodstvo HDZ-a BiH i blokirati sve demokratske procese u ovom gradu. Bili smo svjedoci koje je javne metode fizičkog i političkog nasilja koristio, koju je osobnu i medijsku potporu cijelo vrijeme imao od političkih lidera iz Sarajeva.

Osmišljeni scenarij je također pripremljen i za HDZ BiH općine Čapljina, s tim da javni i izravni politički protivnici ne budu predstavnici bošnjačkih političkih snaga, nego da se na političkoj sceni u Čapljini međusobno konfrotiraju i sukobljavaju političke snage iz reda hrvatskog naroda. Ovakvo nastojanje političkog Sarajeva traje još od vremena ʺAlijanse za promjeneʺ preko ʺLagundžijine platformeʺ pa evo do zadnje političke platforme koja sebe naziva ʺČapljina u srcuʺ.

Ono što je zanimljivo da jedni te isti ljudi koje je politički mobilizirao prije petnaest godina, Lagundžija s Tomislavom Limovom, nudeći im financijsku, medijsku, policijsku i svaku drugu institucijalnu pomoć, ne prestaju biti sluge bošnjačke političke scene i navodnih građanskih političkih opcija kojima ne pripadaju. Svjesni svojih simboličnih izbornih rezultata, koriste sve metode i prilike da sebe prikažu kao žrtve čiji su protagonisti i progonitelji po njima upravo u redovima HDZ-a BiH Čapljina. Svjesno ili nesvjesno upravljajući političkom scenom oni ili njihovi glavni mentori izvan Čapljine dovode ih u okolnosti životne ugroženosti, gdje se usuđuju iznijeti političke stavove i ocjene da je „u Čapljini na sceni politički terorizam na čijem je čelu upravo načelnik dr. Smiljan Vidić sa najbližim suradnicima, a počinitelji nisu poznati“.

Za ovakve neprimjerene ocjene i političke stavove doprinijeli su zasigurno neki od nemilih događaja na prostoru općine Čapljina, koje je općinski HDZ Čapljina svojim priopćenjem osudio i od nadležnih policijskih i pravosudnih službi zatražio žurnu istragu i to redom:
– U noći 07./08. listopada 2015. godine, oko 1,15 do 02 sata, nepoznati počinitelj podmetnuo je požar pod osobno vozilo u Višićima, novinaru gosp. Emilu Karamatiću, gdje su nadležne službe intervenirale, očevidne i druge istražne radnje provedene, a koje nisu uopće u nadležnosti općine niti se može utjecati na ishod istrage;

– U noći 05./06. studenoga 2016. godine, oko 1,30 do 02 sata, nepoznatom zapaljivom napravom podmetnut je požar u Višićima pod vozilo gosp. Šime Doko, gdje su nadležne službe intervenirale, očevidne i druge istražne radnje provedene, a koje nisu uopće u nadležnosti općine niti se može utjecati na ishod istrage;

– U noći 23./24. studenoga 2016. godine, oko 04 sata, nepoznati počinitelj bacio je eksplozivnu napravu pred obiteljsku kuću u Višićima, predsjedniku JOB-a u Čapljini gosp. Natku Bitangi, gdje su nadležne službe intervenirale, očevidne i druge istražne radnje provedene, a koje nisu uopće u nadležnosti općine niti se može utjecati na ishod istrage;
– U noći 05./06. ožujka 2017. godine, oko 2.20 sata, nepoznati počinitelj bacio je eksplozivnu napravu, vijećniku Općinskog vijeća Čapljina, gosp. Peri Previšiću ispred njegove trgovine namještaja “Fantasy 1” u mjestu Klepci, općina Čapljina.

Navedeni događaji, koji uistinu nemaju nikakvu logičnu poveznicu sa općinskim HDZ-om BiH Čapljina i dr. Smiljanom Vidićem, kao i zadnja sjednica Općinskog vijeća Čapljina od 03.03.2017. godine, razotkrila je u potpunosti ulogu političke oporbe u Čapljini, čiji vijećnici koriste svaku točku dnevnog reda da blokiraju javni i politički život u općini Čapljina, a svojim nekorektnim odnosom, politikanstvom, iznošenjem neistina, osobnom i političkom nekulturom prema svima u Općinskom vijeću Čapljina prednjačio je upravo vijećnik Čapljinske neovisne stranke, gosp. Pero Previšić.

U stvaranju dodatne nestabilnost i nepredvidivih odnosa od članova SDA-SBB kao političke oporbe, čije je političko držanje stalno kontraverzno političkim prilikama u Čapljini, prednjače bivši sigurnjak i aktualni predsjednik Udruge logoraša Čapljina gosp. Sejo Tabaković, gosp. Jasminko Boškailo i predsjednik JOB-a Čapljina gosp. Natko Bitanga, koji čine poveznicu u projektima sarajevskih političkih snaga i institucija u stvaranju političkog ozračja koji usporava, blokira ili u konačnici ruši započete i buduće razvojne općinske projekte.

Za načelnika Vidića je od ključnog značaja da nadležne institucije što prije riješe navedene slučajeve jer je to najbolji način da se Čapljina obrani od agresivne bošnjačke politike i njihovih poturica u Hrvatskom narodu. Institucije su pokazale u „ slučaju Stolac „ da mogu i znaju raditi svoj posao !

Čitatelj

Najave i promocije

Related news