back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Protupožarna postrojba Čapljina dobila novo priznanje Civilne zaštite Federacije

Čapljinski vatrogasci našli su se i ove godine među dobitnicima godišnjih priznanja, koja se dodjeljuju u povodu Dana Civilne zaštite. Govoreći o tome Mate Jurković zapovjednik Protupožarne postrojbe Čapljina kaže:

„Dobili smo pisanu pohvalu Civilne zaštite Federacije BiH za cjelokupan rad u 2016-oj godini, na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. U zadnjih osam godina to nam je bilo deveto priznanje. Drago mi je da i drugi prepoznaju naš rad, puno smo napravili na opremanju i efikasnosti postrojbe. Pokazali smo praktične mogućnosti naše postrojbe u poplavama koje su prije dvije, tri godine zadesile BiH. Tada smo bili jedina postrojba koja je provela 38 dana na terenu, u četiri općine. Svake godine redovito pomažemo kolegama iz susjednih bh. mjesta, pa i Metkovića u R. Hrvatskoj. Priznanje je ovoga puta, stiglo za cjelokupni rad postrojbe, što nam je posebno drago. U ovim službama pojedinac sam, malo što može napraviti“, ističe zapovjednik Jurković.

Da bi zadržali dostignutu razinu, čapljinski vatrogasci uz kontakte s kolegama, redovito pohađaju različite vidove obuke uglavnom, u Republici Hrvatskoj. Što se tiče požara na otvorenom, zapovjednik Jurković smatra da oni mogu druge educirati. Uz to protupožarna postrojba Čapljina ima i četiri ronioca, pa četiri gorska spašavatelja.

„Imamo dobru suradnju s Gorskom službom spašavanja BiH“, kaže Jurković koji naglašava da u oblasti Civilne zaštite, ton u radu daju općine, a s porastom razine vlasti podrška opada. Da bi se oblast cjelovito uredila nedostaje završna, državna razina, ali se još uvijek više priča nego ulaže u zaštitu i spašavanje, bez obzira što je to zakonska obveza, smatra zapovjednik Jurković.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news