20.6 C
Čapljina
Četvrtak, 29 veljače, 2024

Pehar: Hrvati u BiH trebaju imati sve što drugi imaju

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH akademik Jakov Pehar kazao je uoči Međunarodne konferencije “Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti”, koja se 16. i 17. ožujka održava u Neumu, kako će na tom skupu biti izražen jasan stav kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda i budućnost Bosne i Hercegovine.
Pehar je u razgovoru  kazao kako su tematske oblasti koje će biti obrađene na skupu povijest, kultura, obrazovanje i jezik Hrvata u BiH, europski put kao okvir za demokratizaciju BiH, ustavna i institucionalna jednakopravnost Hrvata kao temelj europske Bosne i Hercegovine.

“Treba očekivati konkretne prijedloge kada su u pitanju povijest, jezik, kultura obrazovanja, pristup Europskoj uniji, ustavna prava u pogledu jednakopravnosti i modeli unutarnjeg uređenja BiH prihvatljivi za sve, koji isključuju majorizaciju, unitarizam i separatizam koji je prisutan. Posebno je značajno naglasiti kako će svi radovi ponuditi argumente na kojima se jasno traži preustroj i odgovarajući sustav u kojima su u svim oblicima vidljive ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata kao naroda. Dakle, sve što drugi imaju, ni više ni manje. To će biti glavne poruke ovoga skupa koji će odražavati jasan politički i društveni stav Hrvata u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Pehar.

Po njegovim riječima, na kraju skupa donijet će se zaključci ili, eventualno, neka vrsta deklaracije ili promemorije što će obvezivati pripadnike hrvatskoga naroda.

Kada je riječ o priprema za skup, one su kako naglašava akademik Pehar, u cijelosti završene.

Ustvrdio je kako su formirana tijela skupa, i to Organizacijski odbor, Recenzijski odbor i Znanstveni odbor te da je prijavljeno više od pedeset radova, a očekuje se oko 200 do 250 sudionika skupa.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH podsjetio je kako je ovakav skup na sličnoj razini održan je 1994. godine u Neumu, a tema je bila “Hrvati u BiH – ciljevi i mogućnosti”.

No, ovaj bi skup, smatra Pehar, trebao biti mnogo značajniji i konkretniji u svim oblastima koje će se tretirati u okviru tematskih oblasti.

“Treba naglasiti kako tu sudjeluju znanstvenici i druge osobe iz Zagreba i Splita, što mu daje međunarodni značaj. Naznačene tematske oblasti pokazuju da je to preozbiljan pristup u trenutku kada se odvijaju mnogi događaji u kojima Hrvati u BiH trebaju jasno izraziti svoj stav i ulogu kada su u pitanju ustavna problematika, neriješeni problemi Izbornog zakona i ostalo što je dovelo Hrvate u BiH u neravnopravan položaj”, ocijenio je.

Inače, Međunarodna konferencija “Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti”, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, bit će održana u Neumu, u Hotelu Grand 16. i 17. ožujka.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), Sveučilište u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja Mostar (IDPI).

(FENA/Merima Druškić)

Najave i promocije

Related news