back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Hercegovački badem u ljusci 5 KM na veletržnici u Tasovčićima

Jedna od zanimljivosti na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, u skromnoj zimskoj ponudi, su i hercegovački bademi. Po prvi put zapazili smo ih u većoj količini – desetak mrežastih vreća. Od stalnog prodavača na veletržnici Grage Matića doznali smo da su sa stolačkog područja, a cijena je 5 KM za kilogram. Za razliku od relativno povoljnih domaćih badema, uvozni američki, odnosno kalifornijski, naravno oljušteni, cijene se uglavnom od 17 do 21 KM, na veliko.

Inače, badem latinski prunus dulcis u južnoj Hercegovini od Komanjeg brda u stolačkoj općini i Trebinja, pa do Tihaljine u grudskoj, sađeni su uglavnom na okućnici. Uobičajeni hercegovački naziv je bajam, u Dalmaciji pak, menudula. Pjevač Đani Maršan, pa grupa „Dalmatino“ opjevali su ih je u krasnoj pjesmi „Kad mendule procvitaju“. U Hercegovini su prvi znak proljeća. Cvjetaju koncem siječnja, za razliku od ove suhe i oštre zime kada su masovnije počeli cvjetati tek početkom ožujka! Razlog je jasno kontinuirano hladno vrijeme. Moglo bi se reći da su u Hercegovini jedna od prvih žrtava globalnog zatopljenja. Jednostavno tople zime ih povuku, pa ranije krenu, a onda prodiri kasnih mrazeva unište rod.

Bajam je voćka Sredozemlja, potječe s Bliskog istoka, a kultiviran je još 3000 – 2.000 g. pr. Kr. Ima ih više vrsta, a u Hercegovini su poznati bajami tvrde i meke ljuske, a mogu biti slatki i gorki. Svojevrstan su voćni pandan bijelom luku, jer sadrža niz korisnih tvari kao što su nezasićene masnoće, olinske kiseline, pa kalij, kalcij, fosfor, željezo, cink…

D. Musa

Najave i promocije

Related news