back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Učenici Srednje škole Čapljina sudjelovali u četiri radionice na Danu geografije u Mostaru

Na poziv organizatora Dana geografije, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, odazvali su se i učenici Srednje škole Čapljina. Učenici su sudjelovali u četiri radionice čiji su nosioci bili studenti i profesori FPMOZ-a.

“U doba globalizacije, informacije postaju jedna od ključnih resursa razvoja. Iskustva državljana Europske unije pokazuju da je problematika prostornog i regionalnog razvoja interdisciplinarno područje u kojem geografija, posebno primijenjena, ima stožernu ulogu. Posebno se to odnosi na djelatnosti javnog i privatnog sketora povezanih s prostornim gledištima društva – prostorno planiranje i uređenje, regionalni razvoj, zaštita okolša i kartografija, turizam, geopolitika, sigurnost i obrana, vodoprivreda i sl. Osim toga, kompleksna geografska znanja i vještine potrebite su u izdavaštvu, novinarstvu te informatici.

Posebno naglašavamo poznavanje geografskih informacijskih sustava (GIS). Sve veće onečišćenje okoliša dovodi u pitanje opstanak i postojanje života na Zemlji, a u osvješćivanju ljudi presudnu ulogu, uz biologiju, ima upravo geografija. Ona kroz znanost o okolišu naglašava primijenjivu stranu ekologije i interdisciplinarnost između bioloških, geoloških i geografskih gledišta zaštite krajobrazne raznolikosti. S ciljem stjecanja praktičnih vještina i razvitka kreativnih sposobnosti praktični radovi i terenska nastava zastupljeni su u nastavi geografije” poručili su sa Sveučilišta u Mostaru.

srednjaskolacapljina.ba

Najave i promocije

Related news