back to top
17.1 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

O Čapljini – s optimizmom!

Čapljina je grad koji je prilično nezasluženo u zadnje vrijeme u javnosti stekao sliku grada opasnog za život. Pojedini mediji čak su „intervjuirali“ prolaznike po gradu i stavljali im riječi u usta iz kojih se moglo razabrati da ih je strah, da čekaju tko je slijedeći na redu s oštećenjem automobila ili podmetanjem bombe itd. U stvarnosti, Čapljina je i dalje općina koja je jedna od najpoželjnijih za život u Bosni i Hercegovini – s prekrasnim trgovima, širokim ulicama, zelenilom koje se upravo ovih dana budi iz ovogodišnjeg (pre)dugog zimskog sna. Ono što Čapljini jedino nedostaje su nova radna mjesta, a s njima se Čapljina nekada s pravom dičila. No, rat i privatizacija učinila je svoje, te su brojne tvrtke prestale s radom ili su u privatizaciji enormno smanjile broj radnih mjesta.

Bilo bi bezobrazno reći da je za manji broj radnih mjesta (Čapljina ima oko 4.300 zaposlenih) kriva sadašnja općinska vlast. Dapače, općina posljednjih nekoliko godina bilježi rast broja zaposlenih. Oformljene su dvije gospodarske zone i jedna turistička zona nadomak Međugorju, učinjeni krupni infrastrukturni zahvati, posebno na vodoopskrbnom i prometnom sustavu, prezentiraju se mogućnosti razvoja Čapljine ne samo u BiH, već i u nekim europskim državama, no Čapljina na žalost slijedi sudbinu cijele BiH. Politički nesređeno stanje u državi i kompletna sigurnosna situacija već godinama utječu na investitore da s kapitalom bježe na neka druga područja. Zato bi za Čapljinu bilo pogubno kada bi se, što bi neki očito željeli, stvarao „strah“.

Za nadati se da će Čapljina nastaviti biti mirna hercegovačka općina, a valjda će konačno početi i investicijski zamah. „Zamah“ dobiva i aktualna općinska vlast i njezin načelnik Smiljan Vidić. Nakon žestokih optužbi od strane oporbenih vijećnika, podrška im dolazi sa svih strana, sudeći po medijskim naslovima. Podrška je stigla čak iz Mostara, i to od HVIDRE Mostar, najbrojnijeg udruženja nekadašnjih pripadnika HVO-a. Ipak, najvažnija podrška je ona na izborima, a na prošlogodišnjim općinskim izborima sadašnji načelnik i HDZ BiH osvojili su apsolutnu većinu.

Kažu da je za neku zajednicu najbolje kada ih nema mnogo u medijima i kada se o njoj objavljuju tzv. dosadne vijesti – ono što smo nekada imali u znatno većem broju – vijesti, koje skoro nitko više i ne čita jer se traže senzacije svake vrste. Poželimo Čapljini upravo to – da vijesti iz nje ne budu senzacionalne naravi, već vijesti koje odlikuju stabilno, mirno i privlačno mjesto. Čapljina je to zaslužila!

Tvrtko.info

Najave i promocije

Related news