20.6 C
Čapljina
Četvrtak, 29 veljače, 2024

Prva osoba u BiH koja je osuđena zbog klevete na Twitteru

Općinski sud u Širokom Brijegu osudio je bivšeg zamjenika ministrice obrane BiH Emira Suljagića za klevetu po tužbi nesuđenog konzula BiH u Chicagu Ivana Šušnjara.
Riječ je o prvoj presudi protiv političara zbog klevete na društvenim mrežama u našoj zemlji koja je uslijedila nakon što je Ivan Šušnjar podnio tužbu protiv Emira Suljagića zbog komentara koje je iznio na njegov račun na društvenoj mreži Twitter.

Naime, Suljagić je Šušnjara nazvao “ustašom”, “rasistom” i “rasističkim smećem” u periodu dok je još uvijek bila aktualna priča o imenovanju novog konzula BiH u Chicagu, piše klix.ba.

“Poredio me je primjerice s čuvarem logora u Dretelju, Dylanom Roofom ubojicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar bh. društva, a koji Suljagić želi uvesti kao standard zaustavi. BiH je prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika no ovakva razina napada nezapamćena je. Doduše moguće je u Europi da neko i koristi Suljagićev rječnik ali taj netko sigurno u toj istoj Europi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar”, rekao nam je Šušnjar.

Šušnjar nam je kazao da Suljagić nije bio hrabar na sudu s obzirom na to da je tvrdio kako taj profil nije njegov nego da ga je koristio netko drugi.

“Točno je da se branio negiranjem vlastitih riječi što me je jako začudilo s obzirom na to da se voli predstavljati kao hrabar. Postoji zapisnik sa suđenja pa možete provjeriti. Prvo je preko odvjetnika tvrdio da se ne može dokazati da je account njegov. Potom je tvrdio da on to nije pisao, a onda, da je kao javna osoba imao nekoliko službenih profila no da taj nije bio njegov. Pitam se ako netko nije u stanju stati ispred vlastite riječi kako planira uvjeriti narod da je spreman stati ispred njih”, rekao je Šušnjar.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Širokom Brijegu koja je simbolična s obzirom na to da šalje jasnu poruku kako građani ipak trebaju razmišljati šta pišu na društvenim mrežama.

“Sud je presudio da je dužan isplatiti 3000 KM od maksimalnih 6000 KM. Iznos je nebitan. Bitna je forma. Da je presuđena jedna marka odštete isto je. Važno je da političari shvate da nemaju poseban tretman pred zakonom. Suljagićevo ponašanje cijelo vrijeme takvo je da on odaje dojam nekog tko je navodno bh. patriota dok s druge strane uporno krši bh. zakone i smatra se iznad njih. Ovo nije prvi put da je prekršio zakon. Postoji kazneno djelo lažne prijave koje godinama prikriva”, kazao je Šušnjar.

Šušnjar je najavio i podnošenje kazneno djelo prijave Tužiteljstvu BIH protiv Suljagića, za kazneno djelo nesavjesnog obavljanja posla, budući da je, prema njegovim riječima, klevetu činio s radnog mjesta.

“Kaznenu prijavu za kazneno djelo nesavjesnog obavljanja dužnosti ja sam već napisao. I planiram ju uručiti Tužiteljstvu BIH čim se vratim iz Bruxellesa. Bit će zanimljivo vidjeti smatra li Tužiteljstvo BIH je li klevetanje građana BiH tijekom radnog vremena na dobro plaćenom poslu savjestan rad doministra države ili kazneno djelo nesavjesnog obavljanja posla”, ističe on.

Zaključio je da do sada u sudskoj praksi BIH niti jedna osoba, pa ni javna osoba nije osuđena zbog ponašanja na društvenim mrežama.

“Javne osobe koristile su ih kao ispušni ventil za privatne obračune. Ovaj slučaj važan je ne samo za bh. sudsku praksu nego i šire. Koliko god klevetao i vrijeđao, Suljagić vjerojatno nije ni svjestan koliko je svojim ponašanjem u virtualnom svijetu pomogao da se taj isti prostor upristoji. Twiter i Facebook zajednica u BiH izuzetno je kreativna, duhovita pa i provokativna na pozitivan način, na neki način spaja nespojive ljude i ova vrsta diskursa kakvu nameće Suljagić, naprosto joj ne treba”, rekao je Šušnjar.

klix.ba

Najave i promocije

Related news