back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

U crkvi sv. Franje održan koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije iz Sarajeva

Centar za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina nastavlja s ugodnim iznenađenjima, novo u nizu bio je nastup Gudačkog orkestra Muzičke akademije iz Sarajeva u crkvi sv. Franje u središtu Čapljine. Bio je to prvi nastup jednog takvog gudačkog orkestra u poraću u Čapljini. Za takve manifestacije solidan posjet, podrška izvođačima koji su se bilo je to vidljivo svojski trudili da opravdaju očekivanja publike. Na kraju je bio poziv na bis i jedna dodatna kompozicija, što je doprinijelo kako ugodnom ozračju posjetitelja, tako i zadovoljstvu izvođača.

“Nemamo baš prilike često nastupati izvan Sarajeva, posebice u Hercegovini, pa smo ovaj poziv sa zadovoljstvom prihvatili. Zbog akustike crkve baš i nisu najprikladnija mjesta za ovakve koncerte, međutim čapljinska crkva u tom pogledu je jedna od iznimki, nije prevelika da sve zvuk gubi, da ga ne osjećaš u ušima, tako da smo s velikim zadovoljstvom muzicirali. Posebno nam je drago što je po našem dojmu, publika bila zadovoljna”, kazala je pored ostalog doc. dr. Belma Alić, umjetnička voditeljica orkestra.

“Gostovanje Gudačkog orkestra Muzičke akademije je splet okolnosti. Vaza je bila Višnja Bakalar, naša Čapljinka koja radi na Muzičkoj akademiji, a dalje je sve išlo bez problema”, naglašava fra Mile Vlašić predsjednik Centra za obrazovanje i kulturu “Akademija”, te nastavlja:

“Organiziranjem koncerta Stefana Milenkovića i Edina Karamazova, kasnije Matije Dedića i drugih manje ili više poznatih izvođača, napravili smo određeni pomak u prihvaćanju umjetničke glazbe. Sada poslije koncerta prilazili su mi ljudi, kažu – ovo je nešto drugo od koncerata ozbiljne glazbe na televiziji. Naš je cilj u Čapljini ugostiti najbolje ne samo u BiH nego u svijetu. Pod sloganom “Gradimo mostove” za ljetno razdoblje pripremamo posebne sadržaje kada će nam gosti biti i umjetnici iz Istočnog Sarajeva, Banje Luke…”, kazao je fra Mile Vlašić, predsjednik Akademije.

Zanimljivo, od dvadeset i jednog člana Gudačkog orkestra koji su nastupili u Čapljina, čak 18 su dame. Među mladim solistima bilo je i nekoliko potvrđenih izvođača kao što su Tamara Arsovski i Ilma Hodović na violini, pa Zeničanka Aida Dajić na violi…

 D. Musa

Najave i promocije

Related news