back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

U galeriji “TAU” održano književno druženje s Julijanom Matanović

U sklopu Mostarskog proljeća, u suradnji s Centrom za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina u galeriji “TAU” održano je književno druženje s prof. dr. Julijanom Matanović, hrvatskom književnicom, znanstvenicom, sveučilišnom profesoricom, članicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dobitnicom mnogih nagrada za svoja djela.

Julijana Matanović se pojavila na književnoj sceni 1997. godine svojom zbirkom pjesama “Zašto sam vam lagala” i od tada je dobila mnoga književna priznanja. Večer književnog druženja bila je više zamišljena kao razgovor o kavi i mnogim temama koje se uz kavu mogu dotaknuti. O inspiraciji za knjigu “I na početku i na kraju bijaše kava” Julijana Matanović je kazala: “Ova knjiga je nastala sasvim spontano. Kada me sveučilišni profesor Josip Bratulić zaustavio jednom prilikom na hodniku fakulteta i pozvao na kavu, ja sam taj poziv odbila iz nekih razloga, ili što sam taj dan imala loš dan ili što sam se bojala da pred profesorom ne ispadnem onako kako ne želim, a onda mi je on rekao da onaj dan kad dragoj osobi odbijete poziv na kavu znate da je svijet pošao k vragu. Tom me rečenicom postidjeo. Možda je to najveći razlog koji sam imala za pisanje knjige.”

Na književnom druženju sudjelovale su voditeljica Misijana Brkić Milinković i profesorica Mirna Brkić Vučina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Profesorica Brkić Vučina je dala svoj opus na djelo “I na početku i na kraju bijaše kava”. “Dosta je teško žanrovski odrediti tekst djela, Matanović zapravo u svojoj knjizi pripovjeda. Knjiga “I na početku i na kraju bijaše kava ” objavljena je 2014. godine i u prvih pola godine doživjela je tri izdanja, odnosno nakladnički fenomen. Knjiga je zamišljena kao simpozij u tri dijela, gdje se zapravo isprepleće znanstveni i književno umjetnički interes. U njoj se zapravo spajaju dvije autoričine ljubavi. U formi kratke priče Matanović uspjeva sažeti umijeće života sagledano kroz šalicu kave i vješto tka temelj ljubavi i odanosti. Knjiga se odlikuje prepoznatljivim autoričinim stilom, intimnim i emotivnim. Spisateljica priča svoja osobna iskustva s kavom, koja je pratiteljica od njenih malih nogu do zrelih godina”, istaknula je u svom opusu Brkić Vučina. Na književnom druženju nazočio je i akademik Pavao Pavličić. Posjećenost književnom druženju bila je jako velika kao i potražnja za knjigama koje su se odmah rasprodale.

radio-capljina.com

Najave i promocije

Related news