back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Zvečevo izvlačilo milijune iz Laste, pa sad želi prodati tvornicu

Radnici čapljinske ”Laste”, njih stotinjak koji su na zavodu za zapošljavanje, jer su u siječnju proglašeni tehnološkim viškom, čekaju sudski epilog po njihovoj tužbi protiv većinskog vlasnika tvrke u kojoj su nekada radili – kompanije ”Zvečevo” iz Hrvatske. U međuvremenu, kako doznaje Avaz.ba, većinski vlasnici žele prodati ”Lastu”.

Iako nema službene potvrde, na čapljinskoj tvrtki koju su kupili 2001. godine za 250.000 KM, sada, kako tvrdi izvor portala Avaz.ba koji je želio ostati anoniman, žele zaraditi milijune.

Radnike nitko nije službeno obavijestio o prodaji, ali, kako je potvrdio Luka Trtanj, predsjednik Sindikata radnika ”Laste”, i on je čuo te informacije.

”Čuo sam da su za kupovinu zainteresirani ‘Violeta’, jedna njemačka kompanija i ‘Klas”’, kaže Trtanj, dodajući da se radnici nadaju da će ozbiljan kupac preuzeti ‘Lastu’ i da će se oni vratiti na svoja radna mjesta.

Radnici potražuju četiri neisplaćene plaće i uplatu doprinosa i poreza za čak dvije i pol godine, zbog čega su prije otpuštanja bezbroj puta i štrajkali. Najteže dane u životu, kaže Trtanj, koji je četvrt vijeka proveo u toj tvrtki, preživljavaju od 334 KM, koliko dobivaju sa zavoda za zapošljavanje.

U međuvremenu, isplivavaju novi detalji o tome kako je nekadašnja nadaleko poznata tvornica keksa i vafla iz Čapljine opljačkana i uništena, a njenim radnicima doslovno otet kruh iz ruku. Ni za 15 godina vlasnici ”Laste” skoro ništa nisu ispunili iz ugovora o kupovini, kojim su se obvezali na ulaganje od oko pet milijuna KM i zapošljavanje dodatnih 60 radnika.

Kada su već bili pritisnuti tužbom Agencije, iz ”Zvečeva” su se 2009. obavezali da će investirati u ”Lastu” 5,1 milijun KM. No, tok investicija tekao je tako da je ”Zvečevo” 2010. ”Lasti”, ustvari svojoj tvrtki, prodalo vlastite strojeve vrijednosti od oko 3,2 milijuna KM te ih je pretvorilo u vlasnički ulog.

Ostatak ulaganja na koje su se obavezali ugovorom, iz ”Zvečeva” su ”dokazali“ priloživši uvjerenje da su investirali 1,5 milijun KM u marketinške usluge te su ustupili licence na deset godina protuvrijednosti od oko 700.000 KM. Stvarna ulaganja iznosila su 339.000 KM. No, Agenciji za privatizaciju u HNŽ ovo je bilo dovoljno da ”Zvečevu” izda rješenje da je ispunilo obaveze, što nije odgovaralo stvarnom stanju.

Izvor Avaza tvrdi da su vlasnici podizali i višemilijunske kredite u bh. bankama na teret ”Laste”. Potom su te milijune prebacivali na račun hrvatskog ”Zvečeva” za izmirenje obaveza ”Laste” prema njima te za kupovinu opreme, gdje je opet prodavac bio ”Zvečevo”, a kupac njihova čapljinska firma.

Trtanj kaže da radnici nisu bili upućeni u novčane transakcije između ”Laste” i ”Zvečeva”, jer je sve rađeno u rukavicama.

”Mi smo tek kasnije saznali za te kredite. Ali, ono što znamo jeste da su nam slali stare strojeve koje su prefarbali i to su nama naplatili. U ono vrijeme nisam znao, ali sada znam da su novac izvlačili iz ”Laste” i nosili ga tamo”, ogorčen je Trtanj.

Iz Avaza su pokušali kontaktirati vlasnike ”Laste” u Hrvatskoj da prokomentiraju ove navode, ali na postojeće brojeve telefona nitko nije odgovarao.

Najave i promocije

Related news