back to top
25.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

S dosadašnjih 40 tisuća, prag za ulazak u sustav PDV-a ubuduće će biti čak 100 tisuća KM

Miro Džakula, prvi čovjek Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) kaže da očekuje da bi gospodarstvo dio benefita od primjene tih zakona mogla već osjetiti u ovoj godini, a da bi sljedeće godine na snazi trebale biti sve olakšice koje bi domaće gospodarstvenike učinile konkurentnijim.

Kada je u pitanju Zakon o PDV-u, uprava je napravila potpuno novi zakon s obzirom da postojeći nije usklađen sa 112. direktivom Vijeća Europe. Napravili smo prijedlog koji ide prema Upravnom odboru UNO i dalje prema Vijeću ministara i Parlamentu. Uprava je napravila onaj dio posla koji je trebala učiniti i ja se nadam se da će biti razumijevanja da se taj zakon usvoji po ubrzanoj proceduri obzirom da BiH teži ka EU.

Mi smo išli sa prijedlogom da ostane jedna stopa PDV-a i to ista kao i dosad od 17 posto. Mnogo je bilo kritika jedne stope, ali mi u upravi smatramo kako je jedna stopa idealna kao i njezina sadašnja visina, ali ćemo biti spremni i na više stopa ako politika tako odredi. Dakle, 112. direktiva Vijeća Europe je zadala svakoj državi parametre koji se moraju poštovati, a svaka država zasebno ima Zakon o PDV-u gdje ona samostalno određuje koja će stopa biti.

Mislim da ćemo tu morati povećati iznos za prag registracije, jer je postojeći iznos premali (40.000 KM op.a) i ostavlja mogućnost i prostor svim onima koji se žele prijaviti u sustav PDV-a da imaju tu mogućnost ali pokazatelji i analize koje smo radili nam ukazuju da je previše tih obveznika i da bi trebali prag podići barem za iznos na 100.000 KM.

Najave i promocije

Related news