back to top
17.1 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2017., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, otvoren je danas u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

U prigodnom govoru istaknuo je kako europski put jamči prosperitetnu BiH, te da će se on za taj put zalagati.

Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje država na ovom području.

Svečanosti otvaranja nazočili su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu.

Direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Dalfina Bošnjak kazala je kako dolazak visokih gostiju iz regije ukazuje na opravdanost Sajma.

Mostarski sajam je sajam općega tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojemu se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostaloga, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

Uz mnogobrojne uzvanike i posjetitelje sajma bilo je i izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.
Obišli su brojne gospodarstvenike a posebno su se zadržali kod naših domaćih čapljinskih štandova.

Đaka city

Najave i promocije

Related news