back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

U galeriji “TAU” svečano otvorena 14. samostalna izložba fra Bože Radoša

U prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina u galeriji “TAU” sinoć je svečano otvorena 14. samostalna izložba slikara fra Bože Radoša pod nazivom “Umjetnikova duša u akriliku”.

U galeriji “TAU” svečano otvorena  14. samostalna izložba fra Bože Radoša

Izložba je otvorena povodom sto godina župe sv. Franje Asiškog i povodom 30 godina likovnog stvaralaštva fra Bože Radoša. Na početku izložbe prigodnu dobrodošlicu uputio je fra Mile Vlašić, voditelj Akademije Čapljina koji je istaknuo da su fra Božine slike nadahnute riječju Božjom i da je u njegovim slikama oslikana stvarnost Božjih riječi.

Ovu večer pjesmom je uveličala ženska klapa “Lira” iz Trebižata koji su se pobrinuli da posjetitelji uz izložbu uživaju i u lijepoj klapskoj pjesmi.

Izložbeni postav fra Bože Radoša predstavio je fra Vendelin Karačić, esejist, likovni kritičar i pjesnik koji je kazao: “Umjetnost je svečanost za oči, svečanost za dušu, treba otvoriti oči i dušu da se dogodi ono što se može nazvati umjetničkim djelom. Umjetnost je prije svega otkrivenje, blagoslov, posvećenje čovjeka i ulazak u novi svijet. Pojedinci se poigraju i dočaraju umjetnost i trebamo biti zahvalni što možemo gledati našim očima i našom dušom umjetnost. Fra Božo nam je ponudio ono što je doživio u duši, što podsjeća na njegovo djetinjstvo, njegov zavičaj.”

Na kraju izložbe se prigodnim riječima obratio stvaratelj i slikar fra Božo Radoš koji je zahvalio svim nazočnima na dolasku i kazao: “Kao što djeca nađu sebi zabavu i igru, tako i ja sebe doživljavam kao malo dijete koje se zabavlja, a onda se upetljaju drugi koji u onaj mir unesu nemir poput fra Mile i onih koji su zaslužni za ovu izložbu. Uvijek me vuklo kada sam gledao slike bi li ja mogao ovako nešto stvoriti. Izložbe su tu da oni koji nose nešto takvo pronađu u sebi taj dar i počnu stvarati. ” Izložba fra Bože Radoša ostaje otvorena mjesec dana, točnije do 3. svibnja.

radio-capljina.com

Najave i promocije

Related news