back to top
14 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

Čapljina: Vandali uništili ćirilične znakove dan nakon postavljanja

Postalo je pravilo da ćirilica ispisana na prometnim znakovima u Hercegovini preko noći bude išarana sprejom te da se na taj način unište znakovi, inače javno dobro, a da za to nitko ne odgovara.

Posljednji slučaj zabilježen je na kružnom toku u naselju Trebižat u čapljinskoj općini. Naime, nakon što je postavljena prometna signalizacija kod kružnog toka, koji je iznimno prometno čvorište na raskrižju regionalnih cesta od Čapljine prema Ljubuškom i Međugorju, vandali su preko noći prešarali ćirilicu sprejom i uništili prometne znakove.

Bljesak.info pisao je prošle godine kako su prometni znakovi u Hercegovini postali mjesto liječenja frustracija pojedinaca, odnosno vandala, koji su uništili i nagrdili na desetke prometnih znakova širom Hercegovine.

Proteklog ljeta isti slučaj zabilježen je u Zvirovićima, naselju u čapljinskoj općini, točnije na petlji Međugorje autoceste na koridoru Vc, gdje prometni znakovi nisu mogli ostati netaknuti ni mjesec dana. I dalje nepoznati počinitelji išarali su u potpunosti šest prometnih znakova koji dočekaju putnike odmah po izlazu s autoceste. Na većini su bojom prefarbani nazivi mjesta ćiriličnim pismom, a kako su vjerojatno vandali u brzini počinili ovo kazneno djelo, na pojedinima se boja slila i na slova koja su ispisana latiničnim pismom. Pored toga, na pojedinim znakovima išarane su čak informacije poput duljine puta do sljedećeg odvojka ili strelice za smjer, a na nekima su ispisana imena drugih mjesta, kao i ostali simboli. S obzirom da su neki od oštećenih znakova visoki i po pet metara može se zaključiti da je ovaj vandalski čin napravljen s namjerom, jer su išarana čak i slova koja se nalaze na vrhu znakova.

Podsjetimo, i proteklih godina događali su se slični slučajevi, posebice šaranje naziva mjesta na ćiriličnom pismu, no počinitelji nisu utvrđeni. Prije par godina u Livnu, prošle godine u Širokom Brijegu, ove godine opet u Čapljini…

Nadležni organi nisu uspjeli pronaći ni kazniti počinitelje, a vandali su natjerali državu da kriši zakon koji je sama propisala, a to je da prometni znakovi moraju biti ispisani latiničnim i ćiriličnim pismom. Država je priskočila rješenju na način da su postavili znakove bez ispisanog ćiriličnog pisma.

Inače, prema članku 3 Pravilnika o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama u BiH, kojeg je u sklopu Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH donio ministar komunikacija i prometa BiH 2007. godine, navodi se da ”na prometnim znakovima natpisi se ispisuju latiničnim i ćiriličnim pismom, i to na način da natpisi budu ispisani prvo ćiriličnim pismom u Republici Srpskoj, a latiničnim pismom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine utvrđuje nadležno tijelo za pitanje prometa na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”.

Najave i promocije

Related news