back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

U Mostaru svečano obilježena 25. obljetnica utemeljena HVO-a

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane časno su branili i obranili svoj dom, svoj narod i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod će ovdje ostati, izboriti se za svoju jednakopravnost, a Bosnu i Hercegovinu ćemo reorganizirati kao što smo reorganizirali HVO, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH dr. Dragan Čović na svečanoj akademiji u hrvatskom domu “Hercega Stjepana Kosače”, u Mostaru, kojom je obilježena 25. obljetnica osnutka HVO-a.

Nakon mise u mostarskoj prvostolnici, pripadnici Prvog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji baštine tradiciju HVO-a s mnogobrojnim ratnim zastavama u vojnom mimohodu, praćeni vojnom glazbom, iza kojih su bili, članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, BiH, najviši dužnosnici Hrvata u BiH, generali HVO-a i HV-a, te predstavnici braniteljskih udruga stigli su na trg Hrvatskih velikana, gdje su polaganjem jednog vijenca i paljenjem jedne svijeće iskazali jedinstvo Hrvata i u odavanju počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Hrvatski narod podnio je u prošlom ratu veliku žrtvu, čak 7000 pripadnika HVO-a poginulo je braneći svoje ognjište i svoj narod, kazao je na svečanoj akademiji zapovjednik II gardijske brigade HVO-a general Stanko Sopta.

U tom ratu stradalo je više od 24.000 Hrvata, 140 tisuća prognano je s prostora pod kontrolom Vojske RS, a 170.000 s prostora pod kontrolom tzv. Armije RBiH. Na svečanoj akademiji prikazan je i dokumentarni film o veliko-srpskoj agresiji, osnivanju HVO-a i obrani hrvatskih prostora od agresije srpskih i snaga i tzv. Armije R BiH.

Ministar branitelj Republike Hrvatske Tomo Medved kazao je kako će njegovo ministarstvo učiniti sve da se stečena prava hrvatskih branitelja sačuvaju i u suradnji s HNS-om i braniteljskim udrugama kroz jedinstveni zakon koji će usvojiti Hrvatski sabor nađu najbolja rješenja za sve hrvatske branitelje.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović obraćajući će nazočnima posebno je pozdravio ministricu obrane BiH Marinu Pendeš, načelnika zajedničkog stožera OS BiH generala Antu Jeleče, ministra branitelja RH Tomu Medveda, vojnog ordinarija u BiH mons. Tomu Vukšića, umirovljene generale HVO-a i HV, predsjednike hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, predstavnike braniteljskih udruga, a na poseban način Katu Zadro, majku legendarnog zapovjednika obrane Vukovara Blagu Zadro.

Čović se zahvalio ministru branitelja Hrvatske Tomi Medvedu na onom što čini da bi se riješilo pitanje hrvatskim braniteljima kroz jedinstveni zakon kojeg će donijeti Hrvatski sabor, te najavio kako će HNS, već poslije Uskrsa u parlamentarnu proceduru na razini BiH i F BiH uputi zakonske prijedloge koji se odnose na zaštitu položaja hrvatskih branitelja u BiH.

Govorio je i o tome kako bi “bošnjačka ljevica na izborima sljedeće godine birala hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, kazavši kako će se Hrvati u BiH znati izboriti za svoju jednakopravnost.

Nema nas puno, ali ima dovoljno da se izborimo da ostanemo ovdje i da se izborimo za svoju jednakopravnost u BiH i reorganiziramo BiH kao što smo reorganizirali HVO, kazao je Čović.

Čović je spomenuo i podatak o milijardu eura vrijednosti roba koje poduzeća iz Hrvatske plasiraju u BiH. – Samo par promila tog iznosa dovoljno je da se izdvoji da se investira ovdje i da mladi ljudi ovdje ostaju i sa svojim obiteljima ovdje grade svoju budućnost, jer se opstojnošću Hrvata u BiH trajno štiti republika Hrvatske, kazao je Čović.

Đaka city

Najave i promocije

Related news