back to top
34 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Privremeno obustavljene stroge kontrole na granicama

Privremeno je opozvana primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, te se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, priopćeno je na web stranici MUP-a RH.
Od početka primjene novih šengenskih pravila do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapacitetagranične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima. Stoga je dogovoreno da se privremeno stavi izvan snage primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije., priopćeno je iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Zbog terorističkih prijetnji cijeloj Europi, od jučer su na snazi bila nova šengenska pravila. Pojačano su se provjeravali svi putnici, uključujući građane Europske unije koji su do sada granicu prelazili bez stroge kontrole, pa su se stvarale velike gužve na granicama.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je ranije u Konavlima da je policija izvijestila premijera Andreja Plenkovića o problemima na granicama zbog strožeg nadzora te kako ovu odluku, koja opterećuje kako granice, tako i pogranična područja, trebaju promijeniti odgovorni ljudi Europske unije. Policija je već reagirala i izvijestila premijera koji već radi po tom pitanju. Pokušavamo ovo iskomunicirati s onima koji su donijeli ovakve odluke da bi se promijenilo stanje, istaknuo je Orepić, prenosi HRT.

HRT.hr

Najave i promocije

Related news