back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Zabrinuti stočari: Strah od bruceloze ubitačniji od vukova, poharati će torove

Glasine, podozrenje, strah…, izazvale su vijesti o širenju bruceloze u Županiji Zapadno-hercegovačkoj koncem prošlog ljeta. Neki su bili iznenađeni misleći da je to prošlost, drugi zatečeni i ljuti na nadležne, a ni bolje obaviješteni stočari nisu mogli ostati ravnodušni. Na temu suzbijanja ove opasne zonoze u prostorijama Seljačkog saveza u Ljubuškom, razgovarali smo sa u problematiku bolje upućenim predstavnicima ove udruge

„Problem smo rješavali u dogovoru s nadležnim županijskim Ministarstvom gospodarstva, a nakon svega resornom ministru želimo zahvaliti na razumijevanju. Prema dogovoru ministarstvo je snosilo 60 posto, a vlasnici ovaca 40 posto troškova pregleda ovaca. Do početka travnja uzorkovanje krvi u našoj Županiji, završeno je kod 90 posto ovaca. Bilo je osam do deset grla pozitivnih na brucelozu, koja su eutanazirana sukladno propisima. Mislimo da je bolest sada pod kontrolom.

Ovih dana očekujemo vakcine iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, koje će biti besplatne za sve vlasnike ovaca. Na vlasnike ovaca koji nisu obavili uzorkovanje krvi apelirao bi da to čim prije urade. Vlasnici čija su stada pregledana imat će pravo na besplatnu vakcinu za svoje ovce, čime će one biti zaštićene tijekom životnog vijeka, odnosno osam godina, od te zarazne bolesti. Pozivamo sve poljoprivrednike koji se bave uzgojem ovaca, čak i one najmanje koji imaju dvije, pet ili više ovaca da obave preglede.

Bruceloza je bolest koja se može otkriti samo na dva načina, jedan je uzorkovanje krvi, a drugi da oboli vlasnik, članovi ili cijela obitelj. Bolest je vrlo opasna, pa još jednom apeliramo na vlasnike da obave preglede da bi njihova stada mogla putovati na ljetnu ispašu. Bit će angažirane sve nadležne službe tako da se neće moći prevoziti ovce za koje nije urađena analitika“, ističu predstavnici Seljačkog saveza.

Prema do sada dostupnim podacima, na osnovu pregleda oko 90 posto stada, utvrđeno je da ima oko 9.000 ovaca o ovoj županiji, što je osjetno manje nego 2008/2009. kada je evidentirano 12.000 grla. U Seljačkom savezu izražavaju bojazan da će poslije zadnje epidemije vlasnici masovno smicati ovce!? Prema tim proračunima do 2020. godine u županiji neće ostati više od 5.000 ovaca. Ostat će samo veliki stočari, dok će praksa držanja manjih stada nestati. U Seljačkom savezu ističu da nisu sretni zbog tih projekcija, međutim pri sadašnjem odnosu prema toj grani stočarstva, perspektiva nije nimalo svjetla, naprotiv.

Što se tiče dogona ovaca s drugih područja, kao što je jugoistočna Hercegovina, na planine sjeverozapadne Hercegovine, to će biti moguće jedino za pregledana i uredno markirana stada, u drugim slučajevima najavljuju se rigorozne kasne. S planištarima, koji izgone svoje i tuđe ovce na ljetnu ispašu, održan je sastanak, a sastanak je održan i s nadležnim inspekcijama triju županija na hercegovačkom području, na kojem su postignuti dogovori o strogom poštivanju propisa.

Inače, iz Seljačkog saveza ističu da je prema zakonu, svaki vlasnik dužan držati stado pod veterinarskim nadzorom, te da sami vlasnici dijelom snose odgovornost za zadnju epidemiju. Naime, ovce su pregledane i markirane 2008/2009. godine, međutim na oprez se brzo zaboravilo, što je rezultiralo povratkom bruceloze, zbog čega je uništeno pedesetak mješina cjenjenog suhog planinskog sirom, deseci ovaca…, odnosno pričinjena značajna ekonomska šteta. Svega toga ne bi bilo da se svake godine obavljala vakcinacija dijela stada namjenjenog kako se to kaže za napredak, odnosno dalji uzgoj.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news