Naslovnica Vijesti Deset godina rada Umjetnička galerija u Čapljini

Deset godina rada Umjetnička galerija u Čapljini

Deset godina rada Umjetnička galerija Založbe kralja Tomislava u Čapljini obilježila je svojevrsnom retrospektivnom ostvarenih 35 izložbi, darovanih djela, kao i nastupima izvođača koji su upotpunjavali svečanosti otvaranja. Tu su bili i predstavljači svih izložbenih postava Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba, te prof. Stanko Špoljarić likovni kritičar iz Zagreba. Za prigodu svojevrsne inventure rada galerije kroz jedno desetljeće, dobrim odzivom priznanje radu, odali su i brojni pristigli ljubitelji umjetnosti, koji su se kroz proteklo desetljeće nadahnjivali u njoj izlaganim djelima.

„Kad su pred Božić (21. prosinca) 2006. godine publici prvi puta otvorena vrata ove Galerije među mnogobrojnom publikom koja je željela vidjeti ne samo ponuđenu izložbu, nego i kako je urađen interijer Hrvatskog kulturnog središta, atmosfera je bila nabijena emocijama i osjetno pozitivna zbog sretnog ishoda pothvata zvanog Galerija umjetnina Založbe kralja Tomislava. Na kraju programa svečanog otvaranja mnogi su aplaudirali i s ponosom krenuli razgledati prvi stalni postav galerije“, kazala je u uvodu opširnijeg izlaganja Biserka Rauter Plančić skoro redoviti predstavljač izložbenih postava u čapljinskoj Umjetničkoj galeriji. U završnom dijelu Rauter Plančić je posebno naglasila:

„Našavši u Založbi kralja Tomislava još jednu potvrdu stare izreke da se upornošću i radinošću obdarenih za velika djela i male sredine mogu uzdići do veličajnih!“

U samo njemu oratorski svojstvenom stilu prof. Stanko Špoljarić je „prošetao“ je kroz proteklih deset godina rada Umjetničke galerije, te Umjetničke kolonije Čapljina, a zatim dajući svojevrsne smjernice naglasio:

„Ovaj rezime dakako nema namjeru dati temeljit uvid u izložbeni bioritam galerije u Čapljini. Ima karakter krokija, grupiranja srodnog po kronologiji, likovnim vrstama, temama. Ali ne i krutosti rasporeda već nalaženja određenih poveznica. A više zainteresiranima stoji na raspolaganju biblioteka solidnog broja kataloga, publikacija vrijedna svakog uvažavanja.

Uz izložbe formiran je i stalni postav galerije. Konstanta je s jezgrom koja se stalno obnavlja novim donacijama. Na visokoj vrijednosnoj razini odražava i program izložbi te je zasigurno Umjetnička galerija, Hrvatskog kulturnog središta, Založbe kralja Tomislava mjesto sadašnjosti i budućnosti vitaliteta kulture u čapljinskom kraju“, zaključio je prof. Špoljarić.

U zabavnom dijelu programa nastupili su – mezzosporanistica Monija Jarak, uz pratnju na klaviru, prof. Marijane Pavlović, zatim Mješovita klapa „Signum“ iz Čapljine, Muška klapa „Trebižat“ iz Trebižata i Crkveni zbor mladih župe Sv. Stjepana iz Opuzena pod ravnanjem časne sestre Marinele Delonga.

Izložbu koja ostaje otvorena do 6-og svibnja, otvorrila je Biserka Rauter Plančić ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba. Dakle, Umjetnička galerija Založbe kralja Tomislava, deset godina rada obilježila retrospektivnom 35 izložbi te darovanih umjetnina.

Tekst i foto: D. Musa