back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Pročitajte iskreni oproštaj dr. Esada Boškaila od stradalog mostarskog glazbenika Drage Grgića Godre

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer kod Mostara, poginuo je mostarski glazbenik Drago Grgić Godra. Dirljivo sjećanje napisao je dr. Esad Boškailo, prenosimo ga u cijelosti:

“Drago Grgić Godra, rođen u Čapljini 1956. godine, poznati glazbenik, kantautor i umjetnik govorio je da zna istinu i da istinu nitko pobjediti neće.

Bio je čovjek koji je san pokušavao pretočiti u javu, onako kako je pjevao uz svoju gitaru. Napustio nas je iznenada i sada pleše uz glazbu nebeskih anđela. Sada naš Drago udiše svemir, kao u svojim stihovima.

Prstom sudbine, Godra je poginuo vozeći svoj Kawasaki u četvrtak 13. travnja dan uoči Velikog petka u prometnoj nesreći južno od Mostara.

Vjerovao je na svoj način – inzistirajući da je Bog ljubav, a ne gnjev. Govorio je da je mir sudbina svake duše – kao i svjetlost, ljubav i dobrota. Oni koji su ga upoznali i čuli, prihvaćajući ga iskreno – vjerovali su u njegove ljudske riječi, jer Godra ih je svim bićem živio.

Bio je ratnik, ali mirotvorac, koji je ostao poznat po svojim ljudskim pobjedama u miru: pričao nam je kako je pobjedio alkohol, narkotike i laž kojoj je čovjek podložan.

Nije se mogao pomiriti s etničkim čiščenjem i pucanjem u ljude s kojima, kako je kazivao – do jučer sjedio, jeo, pio i živio – u svoje prijatelje i susjede. Govorio je – ne može to Drago!

Nije želio sudjelovati u hajki na čovjeka, posebno ne onog slabijeg ili onih koji su pod prisilom dovedeni u inferiorno stanje. On je taj ljudski patos na svoj način javno prezirao.

Nije dozvolio da pogrešna politika nalogodavaca i inspiratora minulog rata protiv BiH kroz nametnuti strah ovlada njegovim slobodarstvom i jednostavnom ljudskošću. Tom, zbog mnogo čega, potisnutom mentalitetu čovječnosti, Drago je bez obzira na drugačije vrijeme i običaje služio do kraja.

Borio se da Mostar bude jedinstveni grad, koji pripada svima i, koji neće biti podijeljen po etničkim linijama: Ili će Mostar biti jedan ili ga biti neće, govorio je. Pamtit ćemo ga i po tome.

Ostat će, naravno, u sjećanju i Godrini koncerti u mostarskom Abraševiću, kada je, krajem sedamdesetih godina minulog stoljeća sa svojom tadašnjim bendom “Bumerang” na tom mjestu svirao pred rekordnim brojem posjetilaca. Poslije rata u BiH, održavao je mirovne koncerte u kojima je apostrofirao ideju oprosta, naglašavajući onaj bosanskohercegovački “halal” (praštanje) kroz zajednički život i rušenje zidova i ograda među religijama i narodima. To se ne smije zaboraviti. ”

Iako je tisućama kilometara daleko od rodnog Počitelja, prof. dr. Esad Boškailo, jedan od najuglednijih predstavnika bh. intelektualne scene u Sjedinjenim Američkim Državama, koji s pažnjom prati događana u matičnoj domovini

Boškailo, koji je i sam preživio ratne strahote, među njima i šest zatvora, danas živi u Phoenixu, gdje je ugledni psihijatar. Zamjenik je direktora za specijalizaciju, direktor za nastavak edukacije u najvećoj psihijatrijskoj bolnici “Associate professor The University Arizona”. Prije toga bio je liječnik u Chicagu, a završio je i specijalizaciju u New Yorku. Kao gostujući profesor o svom iskustvu u Dretelju te drugim hercegovačkim logorima predavao je na poznatom Harvardu.

Dr. Boškailu 1999. je uručena nagrada “Peter Lisagor Award for Exemplary Journalism” u Chicagu. Koautor je knjige “Wounded I Am More Awake” ( “Ranjen sam, pa više budan”), koju je izdao Vanderbilt University Press u travnju 2012. Te godine mu je uručeno i veliko međunarodno priznanje “The Robert H. Kirshner Award for Global Activism “. Uz sve to, nije prekinuo veze s matičnom domovinom, kojoj najviše pomaže kroz Bosanskohercegovačko-američku akademiju za znanost i umjetnost (BHAAAS), čiji je bio i predsjednik.

Pogled.ba

Najave i promocije

Related news