back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Općina Čapljina dobitnik nagrade “BIH GREEN AWARDS” 2017.

Na središnjoj svečanoj manifestaciji u sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje u BiH američka veleposlanica Maureen Cormack dodjelila je priznanja pobjednicima projekta „BIH GREEN AWARDS“ 2017.

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i Veleposlanstvo SAD u BiH, po prvi put u BiH organizirali su dodjelu priznanja/nagrada „BIH GREEN AWARDS“ 2017. Namjera je bila promovirati inovativne i kreativne pristupe očuvanju životne sredine u Bosni i Hercegovini.

Kroz projekt „BiH GREEN AWARDS“ namjera je također bila pronaći kompanije, gradove/općine, NVO-e organizacije i pojedince, koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge.

Priznanja/ nagrade, nakon javnog glasanja, dodijeljene su u 4 kategorije:

1. Grad/općina;
2. Kompanija/biznis;
3. NVO-e organizacije;
4. Pojedinci:
a) do 30 godina starosti;
b) preko 30 godina starosti.

Kao što je od ranije poznato, općina Čapljina je bila jedna od pet općina/gradova kandidat za prestižno priznanje najljepšeg i najuređenijeg grada u BiH, te sa ovojenom većinom vaših glasova neupitno je opravdala titulu „Cvijet Hercegovine“.

Načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću priznanje „BIH GREEN AWARDS“ 2017 uručila je američka veleposlanica Maureen Cormack.

Uz mnogobrojne prirodne ljepote, geografski položaj, uređenu gradsku jezgru te devet nacionalnih spomenika, nesebičnim zalaganjem svih žitelja Općine i općinskih struktura, uz mnogobrojna priznanja Čapljina se sada može pohvaliti i priznanjem „BIH GREEN AWARDS“ 2017.

Veleposlanstvo Cormack je istakla značaj čuvanja okoliša u BiH, te čestitala svim nagrašenima koji na najbolji mogući način promoviraju svoje vrijednosti zaštite okoliša.

Ovo priznanje koje smo danas dobili pokazuje da imamo jedan kvalitetan odnos prema sredini u kojoj živimo, prema okolišu, i prema prirodnim ljepotama kojima raspolažemo. Zato je ovo priznanje prije svega priznanje mojim sugrađankama i sugrađanima, rakao je načelnik Vidić.

Zahvaljujemo se svim žiteljima općine Čapljina , svim ljudima iz cjele države i našoj dijaspori koji su svojim glasom dali doprinos da Općina Čapljina osvoji nagradu “BIH GREEN AWARDS” 2017 i neupitno opravda titulu „Cvijet Hercegovine“.

Najave i promocije

Related news