10.6 C
Čapljina
Utorak, 5 ožujka, 2024

Svečano otvaranje 4. sastanka Mreže „I care for …Europe“ u Čapljini

Nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Međunarodne mreže nevladinih udruga Adriatic GreeNet i UNESCO Kluba iz Udina, a koji je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih komisija UNESCO-a, ta su mala mjesta 2013-te uspostavila Mrežu malih kulturnih europskih gradova “I Care for Europe” koja je: odraz dobre volje svih članica, predanosti zajedničkom radu, razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, identificiranju mogućih EU tendera i poziva za prijave prijedloga zajedničkih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa, održivog razvoja i turizma. Mreža je otvorena za pristupanje i drugim zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Stolac i Čapljina domaćini međunarodnog događaja „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“

Od danas Stolac i Čapljina su domaćini za 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske pa sve do 1. svibnja s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom općine Stolac i općine Čapljina te natjecanjem mladih u tradicionalnim sportovima. Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Program započinje svečanim otvaranjem 4. sastanka Mreže „I care for …Europe“ u Čapljini, u hotelu Mogorjelo gdje će se uzajamno upoznati buduće radne grupe i natjecatelji iz Općina Aquileia, Grad Tarcento i Općina Recanati (Italija), Općina Bač (Srbija), Općina Stolac i Općina Čapljina (Bosna i Hercegovina), Općina Piran (Slovenija), Općina Rakovica (Hrvatska).

Program se nastavlja u subotu 29.4. u Stocu predstavljanjem nematerijalne baštine svih 8 izaslanstava, seminarima koji su ujedno i radionice koje će koordinirati predstavnici Adiatic GreeNet i ISOG- Međnarodni institut za sociologiju iz Gorizie (Italija), te će se održati i seminar „Prema integriranom pristupu kulturnoj baštini u Europi“. Interaktivni program 4. sastanka Mreže za subotu 29. travnja sadrži i radionicu za potporu poduzimanju zajedničkih konkretnih mjera za promicanje lokalne kulturne, prirodne i nematerijalne baštine za održivi razvoj turizma zajednica Mreže „I Care For …Europe“. Mladi svih 8 izaslanstava će sudionicima predstaviti primjere lokalne nematerijalne baštine, održati radionicu te obići nekropole stećaka Radimlja sastavni dio UNESCO-ve Svjetske baštine.

Za nedjelju 30.travnja planirano je predstavljanje dijela kulturne baštine općine Čapljina sudionicima Mreže i to Počitelj, Villa Rustica Mogorjelo te Park prirode Hutovo blato, nakon čega se planira posjet Blagaju i razgledavanje Starog mosta u Mostaru.

Načelnik općine dr. Smiljan Vidić je istakao kako ovakvi aktivni susreti ne samo da promiču suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti nego su važne i za poticanje lokalnih zajednica da djeluju lokalno i misle globalno jer kulturna, materijalna i nematerijalna baština kojom raspolažemo je osnova za turizam i održivi razvoj, te pozdravio suradnju svih uključenih izaslanstava.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković kazao je: „Općina Stolac je prepoznala važnost ovakvih projekata i upravo zato je projekt „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“ jedan od načina promocije svih kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti koje općina Stolac posjeduje. Kroz ovaj projekt dodatno ćemo ojačati vrlo dobru suradnju s Općinom Čapljina te otvoriti mogućnost pisanja novih projektnih prijedloga.“ Slavica Mendelski, član Adriatic GreeNet (koordinator mreže „I care for ..Europe“) kazala je kako se raduje se susretu s osmijesima na poznatim licima i upoznavanju novih.

„Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“ je prijavljen od strane Općine Stolac i odobren od strane Europske komisije za dodjelu nepovratnih sredstava u sklopu Programa „Europa za građane“.

Đaka city

Najave i promocije

Related news