back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Izložba u galeriji „Tau“ u Čapljini bila je osvježenje za ljubitelje slikarstva

Izložba fra Bože Radoša u galeriji „Tau“ u Čapljini sudeći po natpisima u knjizi utisaka, bila je osvježenje za ljubitelje slikarstva na čapljinskom području koji su je pohodili.Božin sakralni opus manje-više poznat je odranije, dok su apstrakcije i pejzaži ovoga puta privukli pažnju. Konstatira to u pogovoru izložbi fra Vendelin Karačić:

„Fra Božini imaginarni krajolici vode nas u prostor i vrijeme njegova djetinjstva koje on idealizira, uljepšava i prema njemu se glorifikatorski i adorantno odnosi. Taj svijet sjećanja i sanja prozračan je i idiličan. Prostran je i blagoslovljen nebom koje je tek toliko protkano razvučenim oblacima da se iz njega razapne dnevna svjetlost, modrina podneva ili rumenilo jutra ili večeri. Pribježište je za dušu umornu od užurbana i tehnizirana, nerijetko i tvarno i moralno zagađena načina življenja….“

Planinski krajolici, potočići, rudine, stada ovaca… i tematski su osvježenje u odnosu na južno-hercegovačke motive, pa su redovitim posjetiteljima izložbi s tog području ugodna i umilna oku, a umješnost Božina kista povremeno intrigantno lelujajuća između realističnog i hiper realističnoga. Posebna priča su apstrakcije koje su izložbi „Umjetnikova duša u akriliku“ dale upečatljivu notu:

U najkraćem, fra Božine apstrakcije „Riba u transu“, „Dom u snovima“, „Vrijeme u raspadanju“, „Rađanje svijeta“…, svojom slojevitošću nude jednog novog autora za kojeg bi travanjska izložba u galeriji „Tau“ mogla biti i stvaralačka prekretnica. Jednostavno, Božine apstrakcije nisu apstraktno apstraktne, nego slojevito dokučive, a pejzaži romantični i pitki. Izložba ostaje otvorena do 3-eg svibnja, a Vili Fašing koji svakog popodneva otvara vrata, ističe da je za ovdašnje prilike, zanimanje za izložbu zavidno.

„U novije vrijeme slikar se iskušava i u apstrakciji. Na nekim platnima spaja deskripciju detalja (konja, riba, cvijeta, lađe) s većim djelom slike u kojem se oslobađa robovanja pojavnome i smjera na izvanpojavni svijet mašte, slutnje, misli, biti“, piše fra Vendelin Karačić.

D. Musa

Najave i promocije

Related news