20.6 C
Čapljina
Četvrtak, 29 veljače, 2024

Na veletržnici uoči praznika zaglavili krumpiri

Na veletržnici u Tasovčićima nedavne štete od kasnog mraza, izazvale su zanimljive cjenovne potrese. Neočekivano je što su se na ponudu i cijenu ranih krumpira negativno odrazile. Jedan od prodavača koji je veletržnicu napustio s neprodanim krumpirima, požalio se da ga nitko nije ni pitao za robu. Uglavnom, kasni mraz se odrazio na cijenu i tražnju mladih krumpira, koji su se cijenili od 1,2 do 1,5 marku. Izgleda da se kupci pribojavaju da mladi krumpiri nisu promrzli pa ih izbjegavaju kupovati, a k tomu još uvijek je odlična ponuda starih, po cijeni od 30 do 60 feniga za kilogram. U padu je i cijena kupusa koji se cijeni od 40 feniga mladi, do 60 stari, odnosno zimski kupus. U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna pojeftinili su – krastavci čija je nova cijena od 80 feniga do marku, pa tikvice 1,5 do 2 marke. Jeftiniji je i crveni luk 1,2 do 1,3 marku, zatim bijeli luk 5 do 5,5 maraka, celer 3 do 3,5 marke, te peršin 4 do 5 maraka. Nešto jeftinije čak su i tikvice 1,5 do 2 marke, pa čak i domaći grah u zrnu, koji se cijenio 4,5 do 5 maraka, uvozni kineski bio je samo marku za kilogram, dok je kvalitetni kanadski 3,2 do 3,7 maraka.

Bilježimo i nekoliko manjih ili većih poskupljenja, među njima je i raštike čija je nova cijena od 1,8 do 2,5 marke, uz dobru tražnju. Cijena kelja skočila je na 1,7 do 2 marke, zelena salata je od samo 50 feniga kristalka uz slabu tražnju, do marku puterica, špinat je 80 feniga do marku, a mrkva od 1 do 1,2 marke. Cijene u odnosu na prošli barometar zadržali su – blitva 40 do 60 feniga, prasa 80 feniga do 1,2 marke, cikla 1 do 1,2 marke, te grašak 3 marke za kilogram.

Voće, najveća novina je skok cijene jagoda koje su uz odličnu tražnju od 4,5 do 5 maraka za kilogram, prve trešnje su 4 do 6 maraka, a cijene ostalog domaćeg voća standardne jabuke su od 1 do 1,5 marku, jezgra oraha 14 do 17 maraka za kilogram. Za sada to je i jedino domaće voće na Veletržnici, kojega će sudeći po štetama od kasnog mraza,biti manje nego ranijih godina.

Ispred veletržnice uobičajeno obilje presadnica povrća i cvijeća. Prodavači povrća ističu da se prodajom ne mogu baš pohvaliti, rekoše “čekaju mirovine”, pa da im posao bolje krene. Cijene nepromijenjene, zelena salata i špinat su 10 feniga komad, raštika je 20, kupusi od 20 do 25 feniga, rajčice i paprike su od 25 do 30 feniga, patlidžani 35 do 40 feniga, a krastavci, lubenice i tikvice 40 do 50 feniga za komad. Cvijeća ima dojam je svih vrsta i veličina, a cijene se kreću od pola marke komad, pa do pet maraka u posudama. Ponuda cvijeća je bogatija nego ranijih godina. Nudi se i sadni materijal voća, a cijene se kreću od 5 maraka loza koju ne treba polijevati i šipci, pa do 10 maraka orah, dunja i kunkvakt. Prodavači presadnica povrća, voća i cvijeća zasjenili su sve druge robe na prilazu veletržnici, a ponuda je bila standardna – riba, sir, ljekovito bilje, odjeća, perad, domaća jaja, med, vino, poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša i slično.

Riba je imala standardne cijene po tri marke cijenila se riječna babuške i slične vrste, po šest bili su somići i smrznuta srdela, pastrva iz uzgoja bila je devet, a šaran 10 maraka. Glave šarana i soma mogle su se nabaviti po cijeni od 2 pa do 5 maraka za kilogram, dok je jegulja bila standardnih 40 maraka. Sir se nudio na tri štanda, a cijena se kretala u rasponu od 4 marke mladi pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina. Domaća jaja bila su 30 feniga, dok se perad nudila po cijeni od 10 maraka koke nesilice, pa do 19 pijetlovi itd.

D. Musa

Najave i promocije

Related news