back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

(VIDEO) Načelnik dr. Smiljan Vidić izabran je za zamjenika Skupšzine Saveza općina i gradova FBiH

Savez općina i gradova Federacije danas je u čapljinskom Mogorjelu birao novo vodstvo. Za predsjednika je izabran načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, a za njegovog zamjenika načelnik Čapljine Smiljan Vidić. Uz pedesetak članova saveza i nazočne s viših razina vlasti istaknuli su svoje zahtjeve i interese.

Lokalna samouprava može biti temelj društva ukoliko je jaka, zadovoljna i infrastrukturno pokrivena, stoga svoje potrebe moraju artikulirati na više razine. Općine i gradovi ne bježe od širenja obveza i ovlasti, ali za to traži prigodne uvjete. To je potvrdio i bivši predsjednik predsjedništva Saveza Ivo “Ino” Jerkić koji je kroz načelničko iskustvo doživio mnogobrojne upite građana za koje općina nije nadležna, od zdravstvenih do mirovinskih pitanja.

Federalni parlament ubuduće ne bi trebao puštati zakone bez konzultacija lokalne samouprave, zbog toga je i sama procedura nekada usporenija, ali su rješenja kvalitetnija. Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda parlamanta FBiH priznaje kako to do sada često nije bila praksa, općine su bile prisiljene provoditi zakone u čijoj kreaciji nisu sudjelovali.

Sve lokalne jedinice imaju gotovo iste probleme. Bez obzira na skromne proračune sve je više zahtjeva općina za status grada. To donosi simbolične i praktične koristi. Na tome radi i općina Čapljina koja se uslijed svoga kulturnog naslijeđa i drugih ispunjenih uvijeta opravdano nada statusu grada koji će prema riječima načelnika Vidića, spremno dočekati.

Među važnijim stavkama je također uskladiti županijske i federalni zakon o lokalnoj samoupravi. Resorno ministarstvo pravde u tom segmentu nudi svoju pomoć i očekuje prijedloge za poboljšanje dosadašnjih zakona. Ukoliko se ostvari zakonska usklađenost to će također ići u korist lakše provedbe bitnih projekata Europske unije.

Saveza općina i gradova moglo bi poslužiti i drugim institucijama u državi kako se zajedničkim nastupom mogu rješavati aktualni problemi. U spoju iskustva i mladosti svi se slažu da lokalna zajednica osmisli više toga nego što može financirati. Budućim zakonskim rješenjima i ta bi se anomalija trebala ublažiti.

Nasatv.ba

Najave i promocije

Related news