back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Jeftinije lijekove građani BiH mogu očekivati tek od sredine idućeg mjeseca

S obzirom na to da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH još nije utvrdila sve maksimalne veleprodajne cijene, a što je preduvjet da i trgovci i veletrgovci snize, točnije prilagode svoje cijene tim maksimalnim veleprodajnim, građani će na pojeftinjenje lijekova morati još pričekati, piše Večernji list BiH.

Primjenom pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH pojedini lijekovi bit će jeftiniji i 50%, a takav cjenik može se očekivati polovinom lipnja. Kako su za Nezavisne potvrdili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, maksimalne veleprodajne cijene bit će objavljenje tijekom sljedećega tjedna, a u međuvremenu se očekuje da oni koji imaju dozvolu za trgovinu lijekovima dostave svoje prijedloge cijena i rok za to je 12. svibnja.

Nakon toga je Agenciji potrebno nekoliko dana za usuglašavanje i eventualne korekcije cijena koje su ranije izračunali. “Nakon što Agencija objavi maksimalne veleprodajne cijene, svi dalje imaju obvezu pridržavati ih se. Naravno, pada cijena lijekova u ljekarnama neće biti sutradan, ali najdalje za mjesec dana očekujemo da će ga biti”, rekla je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Prema dosadašnjim izračunima koje je radila Agencija za lijekove i medicinska sredstva, pojedini lijekovi bit će više od upola jeftiniji. Primjerice, lijek bikalutamid, koji se koristi pri liječenju karcinoma prostate, trenutačno u Federaciji BiH stoji 161,36 KM, u RS-u 188,79 KM, a prema pravilniku, njegova maksimalna veleprodajna cijena bit će 91,67 KM.

Slično je i s lijekom pramipeksol koji se koristi pri liječenju Parkinsonove bolesti kod odraslih i njegova maksimalna veleprodajna cijena za pakiranje od 1 mg će s 87,70 KM, koliko košta u FBiH, pasti na 27,60 KM, dok će isti lijek od 0,25 mg s 21,95 KM, koliko sada košta u Federaciji BiH, pasti na 7,80 KM. Trenutačno je visina tih maksimalnih maloprodajnih marži lijekova određena uredbom i u Republici Srpskoj te iznosi maksimalno 20 posto, dok se u FBiH, prema neslužbenim informacijama, u nekim županijama kreće i do 25 posto.

Cijene lijekova u BiH su već godinama najveće u regiji pa ih većina pacijenata nabavlja u susjednim zemljama. Usporedbe radi, cijena lijeka Zyllt, koji koriste srčani bolesnici, od 28×75 mg u BiH je oko 33 KM ili Plavixa, koji je zamjenski lijek, oko 35 KM. Cijena Hipolipa za snižavanje masnoća u krvi od 10 mg je nešto iznad 8 KM. Cijene u Srbiji su mnogo niže, čak tri puta u slučaju Zyllta i Plavixa od 28×75 mg. Oba koštaju 616 dinara, što je manje od 10 KM, dok je Hipolip od 10 mg oko 4 KM.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news