back to top
34 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Održana prezentacija dosadašnjeg rada na projektu „Višićka kaseta „

U salonu općine Čapljina jučer je održana prezentacija idejnih rješenja i dosadašnjih rezultata rada na projektu „Višićka kaseta „.

Projekat odvodnje i navodnjavanja Višićke kasete obuhvaća mjesne zajednice Višići, Čeljevo i Gnjilišta. Inače Višićka kazeta, s površinom od 1250 hektara, ima veliki poljoprivredni potencijal. Na tom dijelu nalaze se dva velika poljoprivredna proizvođača, Agroherc s 210 te Farma Vita Vi s površinom od 390 hektara. Mali poljoprivredni proizvođači imaju oko 650 hektara zemlje, dakle nešto malo više od polovine sveukupne kasete.

Što se tiče navodnjavanja, izgradila bi se mreža cijevi, kroz koju bi voda iz Krupe i Neretve došla do svake parcele na Višićkoj kaseti.

Zbog viška vode koja je nastala usred vekikih vodostaja Krupe i Neretve u projektu se razmatra i o odvodnji kroz modernizaciju postojućih sustava odvodnih kanala, kao i rekonstrukciju crpke u Prokopu.
Idejna rješenja i dosadašnje rezultate rada na projektu „Višićka kaseta „ prezentirali se predstavnici Svjetske banke za Projekat razvoja navodnjavanja i odvodnje.

Uz načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića sastanku su nazočili članovi operativnog tima za provedbu ovoga projekta kao i predstavnici malih poljoprivrednih proizvođača s područja Općine.

U odjelu za Poljoprivredu općine Čapljina nadaju se da će jedan ovakav projekt potaknuti male poljoprivrednike na proizvodnju. Koji se na toj zemlji osim s problemima “velikih voda” u kišnom dijelu godine, odnosno “slane vode” prilikom navodnjavanja u suhom dijelu godine, suočavaju s problemom “malih isjeckanih parcela”.

Đaka city

Najave i promocije

Related news