back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Ministar Jović i načelnik Vidić obišli nasade smilja u Čapljini

Općina Čapljina je među prvim općinama u HNŽ-u koja je neplodno, državno zemljište ponudila u najam poljoprivrednim proizviđačima. Cilj općine Čapljina je poticanje intenzivne poljoprivredne proizvodnje na njegovom području kao jedne od grana gospodarstva za koju postoje dobri uvjeti za razvoj.

Poljoprivredna zadruga “Miris Mediterana” iz Čapljine jedna je od deset dobitnica sredstava Vlade Hercegovačko neretvanske županije za rekultivaciju krša. Tim povodom nasade eteričnog bilja ove zadruge na Modriču, posjetili su Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije i dr. Smiljan Vidić načelnik općine Čapljina.

Ministar, Jović i načelnik dr. Vidić, na licu mjesta, mogli su se uvjeriti u tijek projekta. Govoreći o projektu rekultivacije krša Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a kazao je: “Ove godine kroz projekt preuređivanja zemljišta koje se nije radilo, popularno rekultivacija, sredstva je dobilo ukupno 108 subjekata iz osam općine. U konkretnom slučaju riječ je o dvadesetak tisuća maraka, koje će njima dobro doći u preuređenju zemljišta i povećanju obradive površine, što je jako bitno. Poželjno je da se na području cijele Hercegovine povećavaju obradive površine.“

Dr Smiljan Vidić načelnik općine Čapljine istaknuo je “ U Čapljini su značajne površine brda kultivirane i pretvorene u obradive površine, najvećim dijelom je to smilje“. Cijela priča je krenula prije nešto više od dvije godine, zadrugari – momci i djevojke, došli su među prvima s idejom, predložili svoj projekt. Mi smo to prepoznali kao veliki potencijal i s naše strane morali smo naći adekvatne površine, a onda simboličnom cijenom najma po hektaru, ove mlade ljude pogurati u ovom poslu.

Specifičnost projekta u kojem je za sada, kultivirano deset hektara krša i skoro u cijelosti zasađeno smiljem, dovela je na Modrič čapljinskog načelnika i županijskog ministra poljoprivrede. Bili su prezadovoljni urađenim, dok je jedina želja zadrugara da posao sa smiljem krene, kako bi se mogli uključiti i u druge kulture, jer na raspolaganje su dobili još dvadeset hektara zemljišta.

Najave i promocije

Related news