back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Večer arija i kancona u Čapljini – Tenori, basovi i soprani za nesvakidašnji ugođaj

Rijetki su koncerti, pravi presedani, poput Večeri arija i kancona, na jugu Hercegovine. Međutim, kada se dogode, začuđujuće lako pogode bilo znatiželjne publike. Kako su takvi koncerti rijetkost, publika ne traga za nijansama u repertoaru, već se predaje specifičnom načinu pjevanja, stopljenog s reklo bi se balansirajućim zvukom klavira. Publika je znatiželjna, očekuje nešto novo, nešto nesvakidašnje, pa u tom traganju za posebnim, neočekivano lako zagrize mamac onoga što se podrazumijeva pod tzv. ozbiljnom glazbom.

Upravo jedan takav neuobičajen spoj koji je doveo do moglo bi se kazati odživljenog koncerta, zbio se na Večeri arija i kancona u Umjetničkoj galeriji, Založbe kralja Tomislava, u Čapljini. Ponijeta svojevrsnom misijom prema toj vrsti glazbenog izričaja, publika je na jednak način podržala – bodrila, debi učenice Anje Majstorović, kao i uvjerljiv nastup tenora Špire Bobana iza kojega je četvrt vijeka umjetničkog rada. Reklo bi se posebna večer, traži i posebni tragalački nerv vođen željom da se pronikne i u tajne te vrste glazbenog izričaja. Na koncu, ovoga puta zadovoljni su bili izvođači i publika.

Sažimajući taj osjećaj bas Božo Župić je kazao:

„Drago mi je što sam gostovao u Čapljini. Prvi put sam tu, lijep grad, lijep ambijent, lijepa dvorana, dobar program, koji je bio prožet od klasike do domoljubnih pjesma. Drago mi je da se gradi i teatar, nadam se da će se jednog dana naći sredstva, da se teatar završava i da ću tu ponovo nastupiti“.

Zadovoljan ugođajem bio je i tenor Špiro Boban, koji je pored ostalog primijetio:

„Najvažnije i na sreću da je ova glazba, naša glazba opstala, jer u ovom moru ponude i šunda koji je svugdje oko nas, ipak opera ima svoju trajnu vrijednost. Ona i dan danas ima vrijednost kao što je imala prije sto godina, prije pedeset, tako da je u tom smislu opstala i ima svoje mjesto u društvu za one ljude koji to vole i koji će zavoljeti“, kazao je Boban ističući da će „svaka publika će prepoznati ono što je lijepo, kao i pjevača koji je kvalitetan.“

Špiro Boban je u razgovoru otkrio da ima hercegovačke korijene. Njegovi su nekada davno u okolicu Klisa i Solina stigli iz Bobanove Drage kraj Gruda.

Božo Župić i Špiro Boban, pjevali su uz klavirsku pratnju prof. Rozalije Samodol. Prof. Samodol na klaviru pratila je i mezzosopranisticu Doru Janu Klarić iz Makarske. Uz goste iz Hrvatske u programu su nastupile i domaće snage Anja Majstorović uz pratnju Tamburaškog orkestra „Misericordia“, zatim združeni tamburaški orkestri „Čapljina“ iz Čapljine i Misericordia, Šurmanci, te sopranistica Nikolina Zovko uz pratnju prof. Marijane Pavlović na klaviru. Uglavnom, bila je to zanimljiva večer u čapljinskloj Umjetničkoj galeriji, čiji je organizator bila Založba kralja Tomislava.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news