back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Bujanec proglašen krivim: Mora platiti 3.000 eura zbog klevetanja Ranka Ostojića

Novinar i urednik TV-emisije “Bujica” Velimir Bujanec u ponedjeljak je na osječkom Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna (oko 3000 eura) i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna (oko 2000 eura).

Ostojić je podnio tužbu zbog, kako drži, niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji “Bujica” emitiranoj 25. studenog 2015. na Osječkoj televiziji, u kojoj je za stradavanje vukovarskog branitelja Darka Pajičića zbog prekomjerne uporabe policijske sile prozvan Ostojić, kao tadašnji ministar unutarnjih poslova, navodi Hina.

U emisiji Bujanec je Ostojića nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem”, u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca “Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole”, te izjavu Zvonimira Trusića kako su Ostojić i ostali dijelovi tadašnje vlasti hrvatsku policiju pretvorili u dio represivnog aparata za obračun s neistomišljenicima.

Obrazlažući presudu sudac Ivan Sajter istaknuo je kako je sloboda izražavanja novinara pravo zajamčeno Ustavom i međunarodnim konvencijama, ali je Bujanec prekršio pravila profesije iz Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji propisuje da je novinar dužan poštovati kulturu dijaloga, uvažavati čast i ugled osoba s kojima polemizira, a kada postoje različita stajališta o nekom slučaju dužan je predstaviti sva stajališta javnosti, a ne samo jedno.

Sud smatra da je Bujanec kao novinar imao pravo propitivati Ostojićevo djelovanje kao ministra, ali ne i iznositi tvrdnje da je tadašnji ministar praktično kriv za Pajičićevu smrt, zbog čega je zaključeno da je nedvojbeno riječ o kleveti, jer je okrivljenik svjesno iznosio lažne tvrdnje, koje su putem TV-emisije postale pristupačne većem broju osoba.

Bujančev odvjetnik nakon presude je najavio žalbu, a u završnoj je riječi ustvrdio kako se radilo o novinarskom poslu, na temelju tadašnjih Bujančevih saznanja, i iznošenju vrijednosnih sudova, pa stoga nema osnova za tvrdnje o uvredi i teškom sramoćenju.

Bljesak.info

Najave i promocije

Related news