back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

U Dračevu obilježena 142. obljetnica Hercegovačkog ustanka

Povodom 142. obljetnice Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. god., Udruga mladih sela Dračevo ”Hercegovac” organizirala je dvodnevnu manifestaciju pod nazivom ”Dani Hercegovačkog ustanka 2017.”. Manifestacija slogana ”Da se ne zaboravi naša povijest slavna” obilježava se u spomen na Hercegovački ustanak 1875-1878. godine, najvažniji povijesni događaj u 19.stoljeću za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Glavni program manifestacije obilježio se danas, služenjem Svete mise za ustanike u župnoj crkvi u Dračevu.

Program se nastavio na kulturnom nacionalnom spomeniku Rt Kula u Dračevu, gdje su položeni vijenaci i zapaljenje svijeće za sve poginule ustanike.Vjence su položili i svijeće zapalili Udruga mladih sela Dračevo i izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Također je održana i pjesnička večer „MUNJA OD GABELE“, gdje se uručila nagrada „Kula“ rad akademskog kipara Stjepana Skoke, a koju je za prošlu godinu dobila književnica Anita Martinac.

Ovogodišnju nagradu dobio je Ljubo Krmek, a nagradu je uručio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić. Također Udruga mladih sela Dračeva su podijelili i mnoga priznanja svima onima koji su na bilo koji način pomagali radu Udruge

Ove godine u programu su sudjelovali, te su se za nagradu natjecale pjesme Anite Martinac, Pere Pavlovića, Ružice Soldo, Miljenka Stojića, Marine Kljajo, Stanka Krnjića, Srećka Marijanovića, Ljube Krmeka, Joze Jakše, Grge Mikulića, Marija Kneževića, Dušana Muse i Ive Raguža.

Manifestacija je završila prigodnim programom kojim je Udruga mladih sela Dračevo “Hercegovac” obilježila petu godinu svoga djelovanja.

U glazbenom programu nastupala je pjevačka sekcija HKUD „Zora „ Gorica – Struge.

Đaka city

 

Najave i promocije

Related news