back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Od jutros dupla kompozicija vlaka Sarajevo – Čapljina

Nepuna tri tjedna po puštanju u promet BH Voza s talgo garniturama na liniji Sarajevo – Čapljina, jutros je prema jugu krenula dupla kompozicija vagona, priopćilo je preduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine.

– Redovna kompozicija od devet vagona bila je u cjelosti rasprodana jučer tako da smo bili primorani povećati kapacitete s još jednom garniturom. Razlog za to su podignuta razina kvaliteta usluge, atraktivne cijene i povećan interes u okviru turističke sezone. Povezali smo Sarajevo s Jadranom, a uvođenjem dodatnih putničkih linija Sarajevo – Zenica, koje su usklađene s postojećim prema jugu, omogućit ćemo i putnicima iz ovog grada da ugodno, kvalitetno i jeftino putuju prema Mostaru i dalje prema moru – izjavio je generalni direktor preduzeća Enes Džafić.

U preduzeću očekuju još veći interes građana, ali i stranih turista, tim više što će uskoro biti otvoren promet prema Banja Luci i drugim gradovima na sjeveru BiH, ali i zbog planiranog niza pogodnosti za putnike BH Vlaka, najavio je Džafić. U zadnjih 15 dana, na ovoj relaciji prevezeno je 5.260 putnika, čime je ostvaren dnevni prosjek od 350 putnika.

U skladu s važećom tarifnom politikom, Željeznice FBiH odobravaju komercijalne povlastice na redovne vozne cijene za određene kategorije putnika uz odgovarajući dokument, i to za povratna putovanja povlasticu od 20 posto, za putovanja studenata, novinara, penzionera i osoba starijih od 60 godina 30 posto, a za putovanja djece od četiri do 12 godina 50 posto.

Djeca do četiri godine starosti prevoze se besplatno. Željeznice FBiH odobravaju i povlasticu za kolektivna putovanja, i to za grupe od šest do 30 putnika 30 posto, a za grupe s više od 30 odraslih putnika 50 posto.  Putnički vlak Zenica – Sarajevo polazi u 4.54 sati, s dolaskom u Sarajevo u 6.39 sati.

Putnici iz ovog voza moći će ostvariti vezu s vlakom koji prometuje na relaciji Sarajevo – Čapljina, s polaskom iz Sarajeva u 7.01 sati i dolaskom u Čapljinu u 9.35 sati. Putničkim vlakom na relaciji Čapljina – Sarajevo, s polaskom iz Čapljine u 19.25 sati i dolaskom u Sarajevo u 21.59 sati, putnici će moći ostvariti i vezu s vozom Sarajevo – Zenica, i to s polaskom iz Sarajeva u 22.24 sati i dolaskom u Zenicu u 00.09 sati od 05. srpnja ove godine. BH Vlak na relaciji Sarajevo – Čapljina ostvaruje vezu s autobuskom linijom Autoherca d.o.o Grude za Neum i Makarsku.

Vrijeme polaska iz Čapljine je 10.15 sati, a dolaska u Neum 11.20 sati, dok je polazak iz Neuma u 18.00 sati, a dolazak u Čapljinu u 19.05.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news